Utazás

2018.12.30. 09:40

Páratlan élmény tőlünk csupán karnyújtásnyira

Egerszalók - Természeti képződmények, ízletes borok, gyógyhatású víz – többek között ezek Egerszalók kincsei.

Egerszalók - Természeti képződmények, ízletes borok, gyógyhatású víz – többek között ezek Egerszalók kincsei.

„A gyógyvizek átjárják a tested és élénkítik lelked, megnyugtatják a munkától és világtól elkínzott idegeid. A gyógyfürdők afféle nedves kolostorok, ahol zavartalanul átadhatod tested és lelked a józan és méltányos pihenésnek.”

Márai Sándor egykori gondolata juthat a kiránduló eszébe, amikor Egerszalók, Demjén és Egerszólát településekre érkezik. A Mátra és Bükk ölelésében, a Leskó-patak övezte Gyógyvizek völgyében gyógyvizek, szálláshelyek és programok sora várja a látogatót.

Megannyi csodát rejt

Kaptárkövek, barlangok, barlanglakások, lepkemúzeum, tájszoba vagy éppen babakiállítás biztosít kellemes kirándulóprogramot az ide érkezőknek. Demjén termál tava, a 760 méteres barlangfürdője minden korosztálynak igazi varázslatot ad. Egerszólát olaszrizling borával, Egerszalók a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás só kiválásával keletkezett dombjával vált híressé.

A négyszáz méteres mélységből feltörő 68 fokos, sok ezer éves gyógyvízsó kiválása holdbeli tájat varázsol a völgybe. A fehér párával körülvett mészkőtufa-kúp Európa-szerte egyedülálló látványt nyújt. A sódombhoz kiépített sétaút vezet. Alkonyattól a hófehér mészkőképződmény a fényeffektusok megvilágításának köszönhetően a szivárvány színeiben pompázik. A dombot a sétaútról, mintegy ötméteres távolságból lehet megfigyelni.

Ritka képződmény

Az Egerszalók szimbólumává vált sódombhoz hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található még: Törökország ázsiai részén, Pamukkaleban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Nemzeti Parkban.

Gyógyhatású termálvíz

A víz összetétele alapján a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos ásványvizek csoportjába sorolható, melynek kéntartalma is jelentős. A víz enyhén savas jellege tartós fürdőzést tesz lehetővé. Többek között érelmeszesedés, csontsérülések, reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek – idegzsába és ideggyulladás, anyagcsere-zavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas. Ivókúra formájában a túlsúly, az epebetegségek és a gyomorsav problémáira nyújthat megoldást.

- Péter Imre -


A borrajongók sem csalódhatnak

Egerszalókon csodálatos, riolittufába vájt pincék várják a borkedvelőket. Az Egertől néhány kilométerre fekvő Egerszalókot az Egri borvidék egyik gyöngyszemeként emlegetik. A feljegyzések szerint ezen a területen már az 1200-as években telepítettek szőlőt, a hagyományt az itt élők a török pusztítás után is követték. Az igazi fejlődés a rendszerváltás után indult meg, mert ekkoriban mozdultak el a fejlesztések a minőségi szőlő- és bortermelés irányába. A pincészetek a helyi adottságokhoz alkalmazkodva a vendégek fogadására és a borkóstolásra rendezkedtek be. A borrajongók az itt tett látogatásuk alkalmával olyan fajtákat kóstolhatnak meg, mint az Olaszrizling, a Leányka, az Otonel muskotály, a Kékfrankos, a Cabernet vagy a Merlot – olvasható a termalfurdo.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!