Helyi közélet

2008.04.25. 09:37

Megyei közgyűlés

<p>Megkezdődött a megyei önkormányzat közgyűlése.<BR />36 képviselő van jelen.</p>

11 25

A megyei közgyűlés egyhangúlag megszavazta a pályázatok benyújtására szóló napirendet. Az ingatlanokkal kapcsolatos döntéseket is hoztak a képviselők. Az ingatlanok Komádiban, Berettyóújfaluban és Debrecenben vannak.

11 15

A megyei múzeum-igazgatóság a szakmai költségeket továbbra is vállalja - hangzott el a közgyűlésen.

 A település városaival folyamatosan tárgyalnak. A balmazújvárosi és a berettyóújfalui önkormányzattal kötendő megállapodást elfogadták a képviselők.

A képviselők tárgyalták a franciaországi Eure-et-Loir megyével kötendő együttműködési megállapodást. A felek a további együttműködési szándékukat fogalmazták meg a határozatban.

 Kinyilvánították szándékukat, hogy folyamatosan mérik, javítják, optimalizálják együttműködésüket, és létrehoznak egy évente ülésező Együttműködési Tanácsot, amelyben Eure-et-Loir és magyar partnere képviselői felváltva Franciaországban és Magyarországon találkoznak.

A képviselők az együttműködési megállapodást ellenszavazat nélkül elfogadták.

10 36

A megye közoktatásról szóló beszámolóját tárgyalják jelenleg a képviselők. Csige Tamás képviselő elmondta: a szakképzésekre kiemelt figyelmet kellene fordítani megyei szinten is.

A közoktatási feladatellátási megállapodás megkötését a képviselők elfogadták. Az előírás szerint a megyei önkormányzatok kötelező feladata a többi tanulóval együtt nem foglalkoztatható sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók ellátása.

Az önkormányzat fenntartásában működő Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola és Kollégium ellátja a sajátos nevelési igényű, ép intellektusú, gyengén látó és súlyosan látássérült, érzékszervi, valamint a tanulásban akadályozott tanulók nevelését-oktatását 1-8. évfolyamon.

Az intézményben Hajdú-Bihar megyén kívül további hét megyéből történik a tanulók beiskolázása, így a megyei önkormányzat önként vállalt feladatként látja el a más megyei illetőségű gyerekek nevelését-oktatását.

Csige Tamás képviselő elmondta: a szakképzésekre kiemelt figyelmet kellene fordítani megyei szinten is.

10 24

A megyei önkormányzat és annak intézményi adatait összevontan tartalmazó, könyvvizsgálói záradékkal ellátott, 2007-es egyszerűsített beszámolót és a könyvvizsgálói jelentést elfogadták a képviselők 34 igen szavazattal.

Az önkormányzat a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet módosítását elfogadták a képviselők 24 igen, 11 nem szavazattal.

 A felülvizsgálati kérelem benyújtására vonatkozó előterjesztést a képviselők 24 igen, 11 nem szavazattal elfogadták.

10 03

Módosító indítványt nem fogalmaztak meg a képviselők az önkormányzati, egészségügyi holding Zrt. létrehozásáról. 25 igen, 11 nem szavazattal a közgyűlés döntött a holding létrehozásáról.

9 43

A megyei közgyűlés egészségügyi holding létrehozásáról tárgyal jelenleg. Az ellátórendszer működése bizonytalanná, finanszírozása kiszámíthatatlanná vált - ez indokolja az a holding létrehozását.

Az előterjesztés szerint szükséges a megyei önkormányzat és Debrecen városi önkormányzata által működtetett egészségügyi ellátórendszer áttekintése, a gazdasági stabilitás megteremtése, a szolgáltatási színvonal javítása, a lakosság biztonságosabb, jobb ellátása érdekében.

Jelenleg az egészségügyi ellátási kötelezettségének teljesítését nyolc, részben vagy teljes mértékben önkormányzati tulajdonban álló egészségügyi profilú gazdasági társaság végzi.

Ezen társaságok közül kettő 100 %-ban a megyei önkormányzat tulajdonában áll, kettő a debreceni önkormányzatának tulajdona.

A négy cég esetében kizárólagos tulajdonjogot szerez az új cég - amennyiben elfogadják a képviselők az előterjesztést.

Rácz Róbert, a közgyűlés elnöke elmondta: a mai döntés nem érinti a dolgozók sorsát. A mai döntés lépés az irányba, hogy megmutassák, hogy lehet másképp is.

Látszik, hogy Magyarországon két irányba indulnak el a nehéz helyzetű egészségügyi intézmények. Az egyik út a privatizáció - mint Heves megyében -, a másik út ez, itt Hajdú-Biharban: a közösségi tulajon házasítási a közösségi tulajdonnal.

9 13

Nemzetbiztonsági ellenőrzésről, védelemről szóló kormányhatározat- módosítást tárgyalja első napirendként a megyei közgyűlés.
Rácz Róbert elmondta: jogokat sért a módosítás, így kérni kell a törvény hatályon kívül helyezését.
26 igen, 10 nem ellenében meghozták a határozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában