első az egészség!

2020.06.27. 07:30

Töltődjünk nyáron testileg és lelkileg is!

Az étkezési szokások megváltoztatásával is tehetünk az egészségünkért.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Kétségtelenül beköszöntött a nyár, mely leginkább a pihenés és feltöltődés időszaka, azonban – mint minden évszakban – most is érdemes odafigyelni az egészségünk megőrzésére. – Nemcsak a tél a betegségek időszaka, nyáron más jellegű, de legalább annyira súlyos egészségügyi problémák leselkednek ránk. Ilyenkor is a megőrzésre kell helyeznünk a hangsúlyt. Védekeznünk kell elsősorban a nyári hőség ellen, mely könnyen vezethet hőkimerüléshez, napszúráshoz, valamint a keringési zavarok is gyakrabban lépnek fel – mondta el a Naplónak dr. Négyesi Anna természetgyógyász.

Fotó: dr. Négyesi Anna-archív

Ahhoz, hogy mindezeket megelőzhessük, érdemes változtatni az étkezési szokásainkon is. – Mérsékeljük a nehezen emészthető, zsíros ételek fogyasztását, a megszokott rizs és burgonya helyett salátákat válasszunk köretként. Cél a vitaminraktárak feltöltése, melyhez a természet mindent megad számunkra. Fogyasszunk naponta friss gyümölcsöket, minden étkezésnél legyen a tányérunkon zöldség – hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, a fagylalt is felfrissülést nyújthat. – Kínában ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsből jeges különlegességet szolgáltak fel. Hippokratész pedig a betegeinek ajánlotta gyógyírként. Ehetünk fagyit, de mértékkel fogyasszuk, és inkább a gyümölcsös ízeket helyezzük előtérbe – mondta.

Vizet, gyógyteákat

Dr. Négyesi Anna arra is kitért, hogy nyáron megnövekedik a folyadékigényünk. A szomjúság csillapítására jó választás lehet a tiszta víz mellett a cukormentes gyümölcstea, valamint a gyógyteák közül üdítő lehet a menta, citromfű. Megtudtuk, a bodza nemcsak szörp­ként, hanem teaként is kiváló légúttisztító, immunerősítő. Az orvosi zsálya izzadásgátló hatása is jól jöhet a nagy nyári melegben. – A magas sótartalmú ételek, valamint az alkohol folyadékot vonnak el a szervezetünktől, ezért ezek fogyasztását lehetőség szerint kerüljük. Mint minden évszakban, nyáron is nagyon fontos egészségünk megőrzésében a mozgás. Ilyenkor a komoly erőnléti edzéseket időzítsük a kora délelőtti vagy esti órákra. Fizikai munka esetén pedig iktassunk be több pihenőidőt. Általános jó tanácsként fogadjuk meg, hogy ne tartózkodjunk 11 és 15 óra között a tűző napon, viseljünk kalapot, világos, laza ruhákat. Fontos, hogy gondoskodjunk bőrünk és szemünk fényvédelméről – fejtette ki a természetgyógyász.

Utazáskor is egészségesen

A nyár az utazások, kirándulások időszaka. Az utazásunkat azonban beárnyékolhatja emésztőszervi megbetegedés, mely hányással, hasmenéssel járhat.

– Ennek megelőzéséhez mindig mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket. Étkezés előtt pedig alapos szappanos kézmosás ajánlott. Utazáskor autóvezetőként mindig legyünk nagyon óvatosak, türelmesek egymáshoz, hiszen mindenki másképp éli meg a nagy meleggel járó, a szervezetre ható megterhelést – mondta.

Figyelni a légkondira

Dr. Négyesi Anna felhívta a figyelmet a légkondicionálók helyes használatára is. Ezeket célszerű csupán 6-8 Celsius-fokkal hűvösebbre állítani a kinti hőmérséklethez képest. Ezzel sok kellemetlen tünettől óvhatjuk meg magunkat. – A pollenallergiásoknak is nagyon nehéz időszak a nyár, nekik javaslom, hogy gyakran mossanak arcot és esténként hajat is. Lefekvés előtt párologtassanak légúttisztító illóolajokat, melyek segítik a pihentető alvást is. Ilyenek a citrom-, az eukaliptusz- és a teafaolajok. A levendulaolaj nemcsak nyugtató hatású, hanem a rovarcsípések kellemetlen tüneteit is enyhíti. Gyakori nyári fülbetegség a külső hallójárat gyulladása, mindez megelőzhető, ha fürdőzés előtt a fülünkbe csepegtetünk körömvirág-tinktúrát. Próbáljunk meg minél több időt a szabadban, friss levegőn tölteni. Szerezzünk nyári élményeket, a családdal, barátokkal töltött minőségi idő lelkileg is feltölt bennünket, mely jól fog jönni a borongós, őszi-téli napokban. Fontos, hogy egyensúlyt teremtsünk testileg és lelkileg is – zárta gondolatait.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában