Új professzor asszony indiából

Akt.:
Új professzor asszony indiából
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Vendégprofesszor érkezett az ájurvéda tanszék élére. Asmita Wele bekapcsolódik a Debreceni Egyetem kutatásaiba, kurzusokat tart, és az Európai Ájurvéda Tudományos Intézet megalapításán dolgozik majd.

Asmita Wele a közép-indiai, pune-i Bharati Egyetem professzora és az Ájurvéda Pharmakológia Intézetének vezetője. Több mint 25 éve gyógyít és oktat, többek között rákos megbetegedések, asztma, Alzheimer-kór és neuropszichológiai jelenségek kutatásán dolgozik. Elsősorban ezeken a területeken kapcsolódik majd be a Debreceni Egyetem kutatócsoportjainak munkájába a következő egy évben.

– Még csak néhány napot töltöttem Debrecenben, de nagyon pozitívak az első benyomásaim. Az ájurvéda holisztikus szemléletéhez nagyon közel áll a Debreceni Egyetem multidiszciplináris rendszere. Az orvos-, gyógyszerész-, természet-, mezőgazdaság- és társadalomtudományok egysége átfogó kutatásokra ad lehetőséget, amelyekbe, meglátásom szerint, hatékonyan beépíthető India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere – nyilatkozta szerdai látogatásakor Asmita Wele.

A szintén indiai Madhaw Singh Baghel professzort váltja Asmita Wele a debreceni ájurvéda tanszék élén, aki 2015 decemberében – kiküldetésének lejártakor – nyugdíjba vonult.