Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.08. 06:07

Postánkból: Mitől drága valami, ha drága?

<p>Döge - A meggy, mint gyümölcs a boltokban a kiskereskedőknél 400-500 Ft-ba kerül mostanság, de nem csak ott, hanem a szupermarketekben is.</p>

Jó, jó de mit kap azért a termelő? Megmondom: a kereskedők a szezon megkezdése előtt maximum 40-50 Ft-ért akarják a termelőtől átvenni a gyümölcsöt. A fogyasztói ár kb. l0-15%-áért. Mit tesz ezért a kereskedő? Csomagolja, polcra teszi, eladja, a hasznot meg bezsebeli.

Mit csinál a termelő? Elülteti a facsemetét, 5 évig gondozza – kapálja, metszi, permetezi, göngyöleget vesz, leszedi, elszállítja, átadja —, s ez évek alatt több millió forintjába kerül. Az időjárási szélsőségek átvészelése jelenti számára a legkisebb kockázatot (fagy, jég, aszály), sokkal kisebbet, mint a kereskedői harácsolás. Közben csendes szemlélői vagyunk, hogy az ország legszegényebb megyéjének becsületes termelőit, hogyan fosztják ki évről, évre, és teszik tönkre.

Ennek a jelenségnek közeli szemlélője az összes mezőgazdasági érdekképviseleti szervezet. De ők miért is vannak? Mit csinálnak, és mit nem csinálnak? A 2007. évi fagykárok után a termelők bíztak abban, hogy végre valahára egy közepes terméssel kifizethetik a fennmaradó adóságaikat. Téves illúzió volt, a kereskedői réteg akarja, ilyen nyomott árakkal behozni a 2007. évi elmaradt hasznát. Miközben a külpiacon az egymás alá ígérgetéseikkel, egymást igyekeznek tönkretenni, a termelőkkel igazából senki sem törődik.

A kényszerrel létrehozott TÉSZ-ek sohasem tudtak labdába rúgni ezen a piacon, tőke és eszköz hiányában. A termelők 340 Ft-ért vásárolják az üzemanyagot, a permetszerek ára 2007. évhez képest 20%-al emelkedett, miközben a gyümölcseinket 2004-2005. évi árakon akarják átvenni. Helytálló a tisztességtelen kereskedői magatartás, mint megállapítás részemről.

Csak emlékeztetni szeretném önöket, hogy a 2007 évi fagykárt követően, mennyiért vásárolták meg az almát kilogrammonként? Nem is oly régen 300 Ft/kg áron vásároltuk a külföldről származó almát, miközben a magyar termelőktől átvett alma ára soha nem érte el a 100 Ft/kg átlagárat. Tisztelt fogyasztók és vásárlók, ezért kell Önöknek a kevéske pénzükből ilyen árat fizetni.

Megjegyzem, mivel évről, évre veszteségeket és adósságokat halmozunk fel, ha kivágjuk a gyümölcseinket, gyümölcsöt csak vasárnap és ünnepnapokon fognak fogyasztani az előzőekben részletezett inflációt mérséklő „szolid” árak miatt. Nekünk jó munkát, erőt és egészséget a fakivágáshoz, jó pihenést és sok pénzt a kereskedőknek.

Kocsi Pál, Döge

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!