Helyi közélet

2012.06.19. 12:02

Koszorúzás a zarándoklat emlékére

Emlékezni gyűlt össze elődei nagy horderejű tetteire Hajdúdorog lakossága 2012. június 5-én, a Centenáriumi Emlékhét keretében, a Görög Katolikus Székesegyházban felállított Római zarándoklat című alkotás előtt.

Emlékezni gyűlt össze elődei nagy horderejű tetteire Hajdúdorog lakossága 2012. június 5-én, a Centenáriumi Emlékhét keretében, a Görög Katolikus Székesegyházban felállított Római zarándoklat című alkotás előtt.A rendezvénysorozat főszervezője Mislovics Andrea köszöntőjében arra kérte a megjelenteket, hogy érezzék át a történelmi pillanat jelentőségét, hiszen azért, hogy nyugodtan gyakorolhassuk vallásunkat, saját anyanyelvünkön szóljon a liturgia, és hitünk egysége soha ne legyen kérdéses, komoly erőfeszítéseket vittek véghez dédapáink. Felkérte Dr. Szekeres Antalt, Debrecen Megyei Jogú Város jegyzőjét, hogy ossza meg ünnepi gondolatait a megjelentekkel.

A jegyző úr visszaemlékezett a 12 évvel ezelőtti látogatására, amikor egy jubileumi lobogót adott át a városnak, mely mint mondta a múltból jött és a jövőt lobogtatja, a jövőbe vetett hitet jelképezte. A szobor, mely előtt az érdeklődők összegyűltek, véleménye szerint jól jelképezi a múltat és a jövőt, a véget és a kezdetet a jelenben összefonódva. Kívánta, hogy a hajdúdorogiak őrizzék meg hitüket és magyarságukat mindnyájuk gazdagodására.

Ezt követően Kondás Kristóf, a Szent Bazil Oktatási Központ gimnáziumának végzős tanulója Túrmezei Erzsébet Mint Ábrahám című versével, valamint a helyi kötődésű zarándokok nevének felolvasásával tette emlékezetessé az emelkedett hangulatot. A Centenáriumi Zászlóra Laki Jánosné, volt települési képviselő köthetett szalagot, ahogy hajdanán a millenniumi lobogó esetében is tette.

E. Lakatos Aranka köztéri alkotásánál egy-egy koszorúval tisztelgett Hajdúdorog Város Önkormányzata nevében Csige Tamás polgármester úr és Dr. Szekeres Antal, Debrecen Megyei Jogú Város jegyzője, majd a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházközség nevében Dalanics Zoltán parókus és Mosolygó Dénes segédlelkész, a Szent Bazil Oktatási Központ nevében Debreczeni Csaba igazgató úr, a Hajdúdorogi Honismereti és Városvédő Egyesület nevében Pappné Papp Irén egyesületi elnök, Jeles Erzsébet elnökhelyettes, végezetül a Jaczkovics Mihály Kulturális Alapítvány nevében az alapítvány elnöke Galamb Györgyné járult a talapzat elé.

A műsor befejezéseként Mislovics Andrea megköszönte, hogy a jelenlévők együtt emlékeztek arra a negyvenkét hajdúdorogira, akik megtanítottak bennünket arra, hogyan kell a nehéz helyzetben is állva maradni, büszkén az ég felé törekedni, emberségesen élni az életünket, küzdeni egy nemes célért.

Mosolygó Marietta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában