Utazás

2018.07.01. 14:45

Vorarlberg meseszép tájain barangolva

Feldkirch - A kirándulók kedvelt városa, Feldkirch az azúr színű Ill folyó szorosában fekszik, a Rajna széles, kellemes éghajlatú völgyében, Nyugat-Ausztriában. Fölé az Árnyékvár emelkedik; a táj egész évben vonzza a turistákat.

Feldkirch - A kirándulók kedvelt városa, Feldkirch az azúr színű Ill folyó szorosában fekszik, a Rajna széles, kellemes éghajlatú völgyében, Nyugat-Ausztriában. Fölé az Árnyékvár emelkedik; a táj egész évben vonzza a turistákat.

Az idén pünkösdkor ismét hósapkások lettek az osztrák Alpok hegyei. Ezerötszáz méter felett sok helyen gyorsan olvadó friss hó fogadta az ünnepnapi kirándulókat.

Ausztria – Svájccal és Németországgal határos – legnyugatibb tartományának legsajátosabb tája Vorarlberg, ahol a magas hegyek ölelte völgyek különleges természeti környezettel tavasztól őszig a túrázást szeretők, a hegymászó csoportok és a hegyi utakat kedvelő kerékpárosok Mekkája.

Árnyékvár és Macskatorony

A kirándulók kedvelt városa Feldkirch, Vorarlberg legnyugatibb peremén – karnyújtásnyira Svájctól és Liechtensteintől – az azúr színű Ill folyó szorosában fekszik, a Rajna széles, kellemes éghajlatú völgyében. Fontos közlekedési csomópont, ipari központ, iskolaváros.

A főként gótikus jellegű, harmincezer lakosú patinás kisváros fölött emelkedik a táj legnevezetesebb, ma is teljesen ép vára, az Árnyékvár. A csodás kilátású vár belső termeiben helytörténeti múzeum létesült, ahol régi bútorok, fegyvergyűjtemények, középkori és barokk plasztikák kiállítása tekinthető meg. A trapéz alakú palotában a várudvari szökőkút, gótikus gerendatetők és freskómaradványok hátterével kiváló konyhájáról, óriási, harminc centiméter átmérőjű bécsi szeletéről híres étterem várja a vendégeket.

A műemléki szempontból vonzó középkori karaktere, a régi erődrendszer tornyai – különösen a várost egykor őrző Macska vagy Kövér torony, a közeli Vámház téri piac nyüzsgése és a városháza környéke hangulatos sétára csábít.

A város alpesi vadasparkjában Vorarlberg állatvilágának jellegzetes lakói köszöntik a látogatót.

A gonosz sárkány tava

A várostól alig harminc kilométeres, kanyarokkal, meredek emelkedőkkel tarkított út után Frastanz és Bludenz közelében található Vorarlberg egyik legrégebbi üdülőhelye, Brand.

A ma üdülőközponttá fejlődött település a helyiek emléke szerint a középkorban hegyi tanyavilágként létesült a 2965 méter magas Schesaplana árnyékában. A gleccseres vidék egyik legszebb tengerszeme a Lünersee a közelben, 1976 méteres magasságban található.

Az itt élők néphagyománya szerint a tó mélyén egy gonosz sárkány lakozik. A tengerszemet negyven személyes felvonóbusszal drótkötélpályán lehet megközelíteni. A Brandner gleccser táplálta tavat mesterséges gáttal erősítették meg, amely védi Brandot és a völgyet a tavaszi hóolvadás víztömegétől.

Lavinaveszély

A tengerszem legmélyebb pontja 139 méter, gyalogúttal övezett kerülete 6,5 kilométer. Pünkösdkor a tó körüli gyalogutat lavinaveszély miatt lezárták, a bejutást megtiltották.

A szikrázó napsütésben, a gyönyörű bárányfelhők hátterében a viharos, hideg szél miatt a látogatók egyébként is inkább az egyik étterem és hotel hagyományos osztrák ételek kulináris élvezeteit, vagy az emeletes fogadó előtti napos szélárnyékot választották.

A bátrabb látogatók a tó fölötti havasabb tájakon a tiltások ellenére sível, hódeszkával köszöntötték az ünnepet.

- Péter Imre -


[related-post post_id="3898664"]

[related-post post_id="3895376"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!