Nagyvilág

2008.12.20. 18:23

Meghalt a legendás balettáncosnő

<p>Elhunyt Olga Lepesinszkaja, a világhírű Bolsoj legendás táncosnője szombaton - közölte az orosz kulturális minisztérium. A balerina 92 éves korában, moszkvai otthonában halt meg.</p>

Olga Lepesinszkaja 1916-ban született Kijevben. Miután befejezte a moszkvai koreográfusi iskolát, a tehetséges művésznőre hamar felfigyeltek, és 1933-tól három évtizeden át táncolt a Bolsoj Színházban. Sztálin legnagyobb kedvence volt, a kedvéért még saját színpadot is építetett a Kremlben. Férjét ugyanakkor Berija titkosrendőrsége letartóztatta.

Repertoárjában számtalan mű szerepelt: játszott sok egyéb mellett a Sevillai borbélyban, a Diótörőben és a Don Quijote-ban - ez utóbbiért kapta meg a Sztálin-díjat 1941-ben. Ugyanebből a kitüntetésből még hármat vehetett át a következő években.

Visszavonulása után klasszikus balettet tanított a Szovjetunióban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Svédországban, Kínában - és Magyarországon is.

Olga Lepesinszkaja moszkvai otthonában szombaton hunyt el. Földi maradványait kedden a Bolsoj Színházban ravatalozzák fel, és még azon a napon eltemetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!