Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.02.21. 11:44

Bírósági ítélet fosztotta meg a hotelt a nevétől

<p>Nyíregyháza-Sóstó - Sóstón, Krúdy Gyula egyik kedvenc helyén a hotel neve nem az író műveiből ismert Szindbád nevét viseli: Szinbádnak hívják. Ciki? Az, de erről legkevésbé a tulajdonos tehet.</p>

Ha Nyíregyháza, akkor Krúdy Gyula, ha pedig Krúdy, akkor Szindbád. Az utazásai, a szerelmei, a kedvenc ételei. Az emlékezetes jelenet a filmből, ahogyan Latinovits Zoltán a velőt eszi – mind-mind a turista eszébe jut, amikor Sóstón, Krúdy egyik kedvenc helyén sétál. És bizonyára feltűnik neki, hogy az egyik hotel neve nem a Krúdy-művekből jól ismert Szindbád, hanem Szinbád, d nélkül. Ciki? Az, de erről legkevésbé a tulajdonos tehet.

Mohácsi Noémi nagyot sóhajt, amikor megtudja, miért keressük: a fővárosi bíróság ítélete fosztotta meg a hotelt a d betűtől. – Eredetileg természetesen helyesen szerepelt Krúdy hősének neve a feliraton, ám az ország egy másik pontján lévő hotel tulajdonosa levédette a Szindbád nevet és bírósági ítélet kötelezett bennünket arra, hogy változtassuk meg. A legegyszerűbb ez a megoldás volt, de már az is az eszembe jutott, hogy valami teljesen más nevet adunk a hotelnak – mondja a tulajdonos, aki hozzátette: nem érti, hogy lehet egy irodalmi mű szereplőjének a nevét levédetni, szerinte ez ugyanis közkincs.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!