Nagyvilág

2008.03.11. 18:13

Brüsszel tárgyal Washingtonnal a vízumkényszer eltörléséről

<p>Az Európai Bizottság keddi strasbourgi ülésén javaslatcsomagot fogadott el, amely alapján tárgyalásokat kezdeményez Washingtonnal a vízummentesség minden tagállamra történő kiterjesztéséről.</p>

Az Egyesült Államok tavaly szeptemberben korszerűsítette azokat a feltételeket, amelyek teljesítéséhez kötötte többek között a vízum nélküli beutazás lehetőségét.

Az új szabályok, - például, hogy az útleveleknek tartalmazniuk kell számítógéppel leolvasható biometrikus adatokat - egyformán érvényesek minden országra, tehát azokra az uniós tagállamokra is, amelyek eddig vízummentességet élveztek.

Az elmúlt hetekben kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett az új uniós tagállamokkal, és olyan adatcseréhez illetve más biztonsági szabályokhoz kötötte az esetleges beutazási könnyítéseket, amelyek uniós jogba ütközhetnek.

Csehország elsőként alá is írt egy szándéknyilatkozatot, amelyet az Európai Bizottság (EB) élesen bírált, arra hivatkozva, hogy ezzel Prága megsértette az EBhatáskörét.

A kedden elfogadott bizottsági javaslat az EB tárgyalási mandátumára vonatkozik, amelyet a tagállamoknak jóvá kel hagyniuk.
Ez elvileg már a múlt héten megtörtént, így már csak formálisan kell a 25-öknek megerősíteniük. Írország és Nagy-Britannia nem csatlakozott a közös vízumpolitikához.

Franco Frattini, az EB bel- és igazságügyért felelős tagja nyilatkozatában ismét kiemelte, hogy a sikeres tárgyalási pozícióhoz nagyon fontos a tagállamok szolidaritása, azaz, hogy ne kössenek különegyezményt Washingtonnal, mert csak az együttes fellépés vezet eredményre.

Jelenleg a 27 tagállamból Szlovénia kivételével az új tagországnak és Görögországnak kell amerikai beutazási engedélyért folyamodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!