Sport

2014.08.01. 16:43

Sokba kerül a „boszorkányüldözés”

Debrecen - A debreceni ultrák nem értik az okokat, viszont „visszafogják magukat” a Lokiért.

Debrecen - A debreceni ultrák nem értik az okokat, viszont „visszafogják magukat” a Lokiért.

Pár napon belül két komoly büntetést is kapott a DVSC-TEVA a szurkolói miatt: először a hazai, majd az európai szövetség sújtott le a cívisekre. A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága 400 ezer forint büntetést szabott ki a DVSC-re, miután az OTP Bank Liga első fordulójában a hajdúsági drukkerek Nyíregyházántöbbször, folyamatosan kiabálták a Palesztinára vonatkozó politikai üzeneteiket, emellett megbotránkoztatásra okot adó rigmusokat kiabáltak” - állt az MLSZ közleményében.

Pár nappal a honi szövetség szankcióját követően jött egy ennél is komolyabb büntetés: az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szektorbezárással sújtotta a Bajnokok Ligája selejtezőjében szereplő Debrecent a csapat szurkolóinak rasszista megnyilvánulásai miatt. A DVSC-TEVA honlapjának beszámolója szerint a drukkerek részéről még az északír Cliftonville elleni összecsapáson hangoztak el a rigmusok, és nem engedélyezett drapériákat is kifeszítettek. A döntésének értelmében a következő európai kupamérkőzésen, amelyet a Nagyerdei Stadionban rendeznek, a kapu mögötti teljes B szektort be kell zárni, ami több mint 5000 férőhelyet jelent.

Elfogadták, megértették

– Ez a két büntetés komoly figyelmeztetés kell, hogy legyen! A BATE Boriszov elleni találkozó előtt egyeztettünk az ultrák képviselőivel, akik úgy érzem, elfogadták és megértették a kialakult helyzetet, ennek köszönhetően a fehéroroszok elleni meccsen már semmilyen probléma nem volt. Az UEFA nagyon komolyan veszi a rasszizmus elleni harcot, ha egy klub szurkolói második alkalommal is vétkeznek, akkor zárt kapus mérkőzés lebonyolítása a szankció, majd ezt követően már nem is játszhat hazai pályán az érintett klub – s ezekben az esetekben nincs mérlegelési lehetősége az illetékeseknek – nyilatkozta a Naplónak Róka Géza. A DVSC klubigazgatója elmondta, mindent megtesznek azért, hogy az UEFA mérsékelje a büntetést, azaz ne kelljen a teljes B szektort bezárni a következő kupameccsen. – Szerencsére volt lehetőségünk megtapasztalni, hogy milyen inspiráló érzés telt ház előtt futballozni, s ez a tényező a BL szintjén már szükséges motiváció a gárda számára. Bízom benne, a szurkolók teljes mértékben átérzik a helyzet súlyosságát, és csakis azzal törődnek, hogy buzdítsák a Lokit!

Milliós kiesés

– Ezekkel a tettekkel nagy károkat okoztak az ultrák. Az UEFA döntése után kevesebben buzdíthatják a Lokit a helyszínen a következő nemzetközi kupameccsen, ezáltal jelentős anyagi veszteség is keletkezik. Sajnálom, hogy így alakultak a dolgok, éppen ezért megkérek mindenkit, szurkolni jöjjenek a meccsekre – fogalmazott Krecz Tibor, a Nagyerdei Stadion marketingigazgatója, aki a Napló kérdésére elárulta, az esetleges bevétel mintegy 20 százaléka „ugrik” a szektor bezárásával, ami akár több millió forintra is rúghat.

HBN-BN


Elmaradnak a rigmusok

– A Nyíregyháza elleni mérkőzést követően született egy egyezség a DVSC vezetői és köztünk, miszerint az eddig használt rigmusokat nem skandáljuk többet a meccseken, elkerülvén a jövőbeli büntetéseket. Megjegyezném, hogy ezek a rigmusok, amiket hosszú évek óta használunk, semmilyen törvénybe nem ütköznek, ráadásul azt a drapériát, ami miatt a nemzetközi összecsapáson büntettek, 1999 óta kint van a mérkőzéseken, és most is átvette az UEFA ellenőre. Ezek fényében boszorkányüldözésnek tűnik az egész helyzet, de nem akarunk rosszat a Lokinak – fogalmazott a debreceni ultrák egyik meghatározó alakja, aki elmondta, a BATE elleni derbin már nem is volt semmiféle probléma.

A Loki-drukker kiemelte, a magyar szurkolói megnyilvánulásokat sokkal szigorúbban veszi az UEFA, mint bármely más ország drukkereinek tetteit, erre példa, hogy Cliftonville-ben és Rijekában is voltak olyan drapériák, illetve rigmusok, amikért szankcionálhattak volna, ám mégsem tették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!