Nagyvilág

2008.07.05. 17:00

Londonban végezték el a 11 éves román kislány terhességmegszakítását

<p>London - Egy londoni kórházban végezték el annak a 11 éves román kislánynak a terhességmegszakítását, akit saját nagybátyja erőszakolt meg.</p>

A Florinával történtek heves vitát váltottak ki Romániában, ahol a terhességmegszakítást szabályozó törvény módosítása is felmerült.

A teljes érzéstelenítés mellett péntek este elvégzett műtét kevesebb mint fél órát tartott, az orvosi beavatkozást követően a román kislány állapota kielégítő.

A terheségnek már 22 hetében levő lányt nem az eredetileg tervezett magánklinikán műtötték meg, ott ugyanis nem találtak szabad altatóorvost. A műtétet és az utazási költségeket egy Angliában élő román nő fizette, akinek megesett a szíve a szegénysorsú lányon. Angliában a terhességmegszakítás a magzat 24 hetes koráig engedélyezett.

Romániában az abortuszt mindössze a magzat 14. hetéig lehet elvégezni. Florinánál azonban későn vették észre a terhességet, amikor vakbélgyulladás gyanújával kórházi kivizsgálásra vitték. Az előrehaladott másállapota miatt a román orvosok megtagadták az abortusz végrehajtását. Később az egészségügyi miniszter összehívta különbizottság elvileg engedélyezte azt, azzal a megjegyzéssel, hogy véleményük nem írja felül a hatályos törvényeket és a műtétet elvállaló orvos ellen bűnvádi eljárás indulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!