Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.17. 14:48

Postaládánkból: Száz éve született Boross Géza festőművész

<p>Nyíregyháza - Rudnay Gyula tanítványaival a nyári gyakorlatokat 1931 és 1934 között Nyíregyházán, a Sóstón tartotta. Itt ismerkedett meg Boross Géza Kiss lajos múzeumigazgató Pösze lányával, akit elvett feleségül.</p>

Száz évvel ezelőtt – 1908. május 7-én – született Rákospalotán. Háromszéki székely édesapja a fővároskörnyéki gyárakban talált asztalosmunkát. Fiát a Képzőművészeti Főiskolán taníttatta, ahol Rudnay Gyula növendéke és tanársegéde lett. Rudnay Gyula tanítványaival a nyári gyakorlatokat 1931 és 1934 között Nyíregyházán, a Sóstón tartotta.

Itt ismerkedett meg Boross Géza Kiss lajos múzeumigazgató Pösze lányával, akit elvett feleségül. 1935-ben Szeghalmon a gimnáziumban lett rajztanár, és 1937-ben került Nyíregyházára a Kálvineum Református Tanítóképző Intézetbe rajztanárnak. 1949 áprilisában Budapesten a műszaki egyetem rajz és formaismeretwek tanszékének docense lett 1967-ben bekövetkezett haláláig. Hét gyűjteményes kiállítást rendezett Nyíregyházán, Debrecenben, Budapesten. Munkássága a magyar táj, a paraszt- és munkásábrázolás felé vonzotta. Stílusa az alföldi festők művészetéhez kapcsolódott. Munkácsy-díjban részesült. Emlékeznek rá tanítványai és ismerősei.
Dr. Reményi Mihály
Nyíregyháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!