Helyi közélet

2013.08.20. 13:02

Virágkocsik a 44. Debreceni Virágkarneválon

Debrecen - Virágdíszes kerékpáros felvonulás nyitotta meg kedd reggel a 44. Debreceni Virágkarnevált. Az alábbiakban a felvonult virágkocsikról olvashat bővebben.

Debrecen - Virágdíszes kerékpáros felvonulás nyitotta meg kedd reggel a 44. Debreceni Virágkarnevált. Az alábbiakban a felvonult virágkocsikról olvashat bővebben.

1. Debrecen virágkocsiját, amely a Debrecenbe kéne menni címet viseli, történelmi zászlóvivők vezették fel, fanfárosok kísérték. Az egyszerű kompozícióban csodálatos üvegmunka mintázta a város címerét.

2. A szent korona

A nemzeti ereklye az államiság jelképe, a Virágkarnevál állandó szereplője. 2009-ben kelt útra a kocsi először, idén Székesfehérváron vendégeskedik. Lovagi hagyományokat őrző közösségek kísérték, valamint a Debreceni Népi Együttes Mercs János közreműködésével.

3. Értékmentés címmel Debrecen egy egyszerűbb kompozíciót alkotott (3 raklaszállító járműre szerelve), a Főnix, a gerundium, a Kollégium jelképeként. A Debreceni Ifjúsági Fúvószenekar és mazsorettek kísérték.

4. A történelmi világok virágai

Debrecen testvérvárosai, Cegléd, Kecskemét és Balatonfüred kocsija Melocco Mikós tervei alapján 3 nevezetességet mutat be: Kossuth tisztelete Ceglédé, a barackpálinka Kecskemété, és Füred mint a Balaton fővárosa. Montenegrói és török csoportok zenéltek, táncoltak körülötte. A török férfiak szinte törzsi tánca, két dobbal és egy furulyával felpezsdítette a nézőket.

5. 101

A Debreceni Egyetem ezt a mágikus prímszámot, vagyis ezt a kort érte meg. A kompozíció bemutatja, ahogy Ferenc József király átadja az alapítólevelet a rektornak, körülöttük támogató polgárok. A kocsin Csáki Szabolcs énekelte az Eljött az óra című dalt.

Ki tudta, hogy az Egyetemnek pompomlány-csapata is van? Most szó szerint előugrottak és tovább fokozták a hangulatot. Őket ukrán és indonéz csoportok követték.

6. Ringat a víz

A Sodexo kocsiját A kis hableány ihlette, amelynek állat társai a vízilabdában jeleskedtek, csakúgy, mint a cég a debreceni vízilabdasport támogatásában. Az Ady gimnázium tanulói remek tánca kísérte a kocsit: szenzációs kosztümök és buborék a közönségnek - ezt kaptuk.

7. Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra - Weöres Sándor

A TEVA gyógyszergyár életfát ábrázolt, körötte kalocsai ruhában táncoló ifjú pár. Az adysok operettdalai kísérték, a híres operett kedves, naiv interperetálásának lehettünk tanúi.

Tiszafüredi fúvósok, csíkszeredai táncosok jöttek, majd olasz zászlóforgatók Róma 7 kerületéből. Ennél a kocsinál vettük észre, hogy az egyik televízó repülő kamerát használ, a műsorközlő megnyugtatott, áramtalanítva vannak a villamosvonal felsővezetékei.

8. Kedvezmények világa

A Tigáz-Eni kocsija a hatlábú kutyával, csinos hostessekkel a debreceni Feeling Fantasy Táncstúdió lekes mazsorettei mögött. Hajdúböszörményből a Black Time Dance School adott mellé tapsolnivaló műsort és a debreceni Spirituoso Ütősegyüttes.

9. Fitness sapiens

A debreceni Segner Fintess csapata tudatta, az emberiség már 10 ezer éve tudja, a mozgás egészséges. Toldy Zsuzsa bodyfitness versenyző integetett a kocsiról. Körülöttük rögtönzött fitness-óra és cseh táncosok szórakoztattak.

10. Angry birds

A Fórum Debrecen kocsiján a kedves figurák szerepeltek, hirdették a bevásárlóközpont 5. születésnapját.

A debreceni Silver, és hajdúdorogi mazsorettesek jöttek utánuk, akik meghozták a fényt, hiszen ekkor, fél 10 tájban már szükség volt a lelátókon a napszemüvegekre.

- Ezután megjelentek a Galiba fesztivál nyertes virágkompozíciói az Epresketi Iskola, a Fazekas és a Benedek iskolák részvételével.

- Kicsiny kettes villamos

A DKV a 2-es villamos kicsinyített másával érkezett a menetbe motoros hajtánnyal.

Gólyalábas pár érkezett, megnéztük, hogyan lehet spárgát csinálni gólyalábbal.

11. A márka örök szimbóluma

A debreceni MCdonald s hatalmas Big Mac-kel és sültkrumplival szerepelt a kocsiján. Az óriási ételt showtáncosok, ütősök és szerbiai táncegyüttes követte.

12. Sárkányos harmónia

Japán és a DH Szerviz közös kompozíciója az összefogást és a harmóniát jelezte, japán rézfúvósok szigorú rendben sétáltak mögötte, majd az Estella hastáncosai.

13. 50 éves a debreceni rockzene

Az Auto Escort és a hajdú Hús Zrt. kocsija a debreceni rocknak állít emléket, neves zenészek kísérték, s egy Ford Ranger, amely - bár nem induló - bizonyára sok szavatot kap majd sms-ben...Őket többek között nyíragyházi countrytáncosok követték - óriási sikerrel kopogtak "veszkócsizmájukban".

14. Emberek aranyban

A Kölcsey Központ szkíta tárlata kelt életre, majd a Fehérlófia Egyesület izgalmas íjászbemutatóval sokkolta a lábukat gyorsan behúzó nézőket.

15. Szent Anna legendája

Az alföldi legendárium klaszter a székelyföldi Szent Anna - tó legendáját hozta el. A Székelyföldi Vadrózsák Táncegyüttes, a Valzer és Szíhalmi Fúvósok zárták a sort.

A nézők a 3-astól a 15-ös sorszámú kocsira szavazhatnak (a 2-es apró villamos nem kapott számot, arra nem, és az első két kocsira sem) a 0620-2020220-as számon sms-ben.

- BB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában