Helyi közélet

2008.09.30. 10:54

Az autósok téli tennivalóiról

<p>Debrecen - Az útfenntartók bármilyen alaposan végezhetik feladataikat, az időjárás télen mindig produkál valami rendkívülit, aminek hatásaira sok autós nem számít. Pedig nagyon fontos lenne felkészülni a téli autóvezetés hatásaira.</p>

Az útfenntartók bármilyen alaposan végezhetik feladataikat, az időjárás télen mindig produkál valami rendkívülit, aminek hatásaira sok autós nem számít.

Pedig nagyon fontos lenne - megelőzésként is - felkészülni a téli autóvezetés megpróbáltatásaira - figyelmeztetnek a szakemberek. De mire is gondolhatnak?

Lépésről lépésre

Az első lépés, hogy az autó kötelező téli „extráit“ állandóan a kocsiban tartsuk. Ezek: jól feltöltött akkumulátor, segédindító kábel az akku lemerülése esetére (az úgynevezett „bikázáshoz“), pótkerék, elektromos vagy mechanikus pumpa, munkára is alkalmas felső-, melegtartó alsóruházat, gumicsizma, pokróc a letérdeléshez, kis hólapát, elemlámpa, vontatókötél, apró kőzúzalék a megpergő kerekek alá, nagy termosz meleg ital.

Legyen kéznél a feltöltött mobiltelefonunk, vészhívás esetére. A gumiabroncsok cseréjére a kereskedők hirdetései időben felhívják a figyelmet. A téli gumi lágyabb, bordásabb, jobban tapad. Aki sokat autózik télen is, célszerűen ne csak gumiabroncsot vegyen, hanem keréktárcsát, felnit is.

A hűtőrendszer fagyálló folyadéka is öregszik. Hatásosságát a benzinkútnál vagy a szervizben ellenőriztethetjük. A motorolaj se legyen túlhasznált, sokéves, vagy sok tízezer kilométeres.

Életbevágóan fontos, hogy a kocsiból körben kilássunk, az ablaktörlők jól működjenek, a lapátok gumijai ne húzzanak csíkot! A tartalék ablakmosó folyadék mellett legyen a kocsiban ablak-jégtelenítő és zároldó szpré, meg műanyag jégvakaró. A látást a lehűlt kocsiban megindított belső fűtés is ronthatja, mert a hideg ablakok belső felületére párát csapat ki a meleg levegő.

Ha mégis menni kell, a klíma (már ha van) bekapcsolása sokat segíthet a páramentesítésben.

A szabadban álló kocsi ablakaira szorított celofánon kevésbé tapad a hó, s ha mégis eljegesedett, könnyen leszedhető. Textil, vagy más műanyag viszont gonoszul ráfagy az üvegre.

Ha mindez rendben van, a nagyon lehűlt kocsit benyomott kuplunggal érdemes indítózni.

Vigyázat: a lemerült akkumulátorú, korszerű kocsik betolással, vagy vontatással indítását a márkák nem ajánlják, az garanciavesztő lehet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában