Tanítanék Mozgalom: folytatódik az oktatás államosítása

Budapest – A Tanítanék Mozgalom szerint folytatódik az oktatás totális államosítása, a kormány nem nyitott az egyeztetésre – mondta Törley Katalin, a mozgalom képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Törley Katalin kifejtette: több hónapja küzdenek a közoktatás megújításáért, az iskolai autonómia visszaállításáért, de úgy tűnik, az autonómia “szitokszó” a kormánynak, amely a szakmai érveket és a tapasztalatokat félresöpörve fokozni akarja az iskolarendszer központosítását. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyett újonnan létrehozandó központ pedig még távolabb kerül az iskoláktól, az önkormányzatoktól elveszi az iskoláik üzemeltetési jogát, ellehetetlenülnek az alternatív iskolák – vélekedett.

Szerinte egy átgondolatlan politikai koncepciónak van alárendelve az ország és a gyermekek jövője. A kormány nem nyitott az egyeztetésre, és csak mert egy időre megbízást kapott, nem játszhat a gyermekek életével – mondta.

Nahalka István oktatáskutató arról beszélt, hogy ha nem lesz alapvető változás a jövő évi költségvetés tervezetében, az oktatás továbbra is alulfinanszírozott marad.

Nahalka István szerint az is kérdéses, hogy honnan lesz pénz a Klikkel kapcsolatos változásokra, a struktúra átalakítására.

Törley Katalin megerősítette, hogy június 11-én utcára vonulnak, és értékelik a mozgalom, valamint a kormány tevékenységét is.

– MTI –