Támogatás kellene a felújítani vágyóknak is

Budapest – A megkérdezettek több mint fele tíz éve nem újította fel az ingatlanját.

Egy több mint 200 családi ház tulajdonos megkérdezésével készült felmérés szerint a lakásállomány elöregedett, az ingatlan tulajdonosok nem vagy csak a legszükségesebb esetekben nyúlnak hozzá otthonaikhoz, pedig a válaszadók felének van megtakarítása amiből felújíthatná a házát.

Ráférne már egy alapos felújítás a családi házakra, ugyanis a válaszadók 56 százaléka legalább 10 éve nem végzett semmilyen felújítást az ingatlanán. 27 százaléka 5-10 éve végzett felújításokat, 18 százaléka pedig mindössze néhány éve.

Van megtakarításuk

– A csok mellett szükség lenne a meglévő lakásállomány felújításának nagyobb mértékű támogatására is, különösen az energiahatékonysági beruházások területén, mert az ösztönözi a felújítási kedvet. Ugyan július 1-én megnyílik a következő pályázat, de a szakértők szerint egy nap alatt el fog fogyni az óriási igény miatt. Pedig a válaszadók 33 százalékának vannak a saját megtakarításai, melyből energiatakarékossági felújításokat tudnának végezni. 8 százalék lakástakarékpénztári megtakarításból újítana fel, míg 9 százalék saját megtakarításaival kombinálná a saját erejét.

A támogatásra már csak azért is nagy szükség lenne, mert családi ház állomány elöregedett. A válaszadók 60 százalékának negyven évnél régebben, 26 százaléknak 20-30 éve épült a háza. Mindössze a válaszadók 14 százalékának épült az ezredforduló után az otthona.

HBN
hirdetés