Helyi közélet

2016.09.27. 10:15

PSz: Elhibázott a szakképzés átalakítása

Debrecen - Nem lát jelentős javulást az oktatás helyzetében a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Debrecen - Nem lát jelentős javulást az oktatás helyzetében a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Tanévnyitó értekezletet tartott a Pedagógusok Szakszervezete (PSz) Hajdú-Bihar Megyei Szervezete. A rendezvény előtt kérdeztük Galló Istvánnét, a testület elnökét.

Mit gondol a nagy Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sok kisebb egységre történő szétbontásáról? Ettől hatékonyabbá válhat a rendszer?

Galló Istvánné: A Klik 58 tankerületi központtá való átszervezéséről egyelőre csak szóbeli tájékoztatást kaptunk. A lényeg viszont továbbra sem változott, 2013. január 1-je óta az iskolák működtetését az önkormányzatoktól átvette az állam. Akkor mi jeleztük, hogy ez nem lesz működőképes és sajnos az idő minket igazolt. Nem véletlenül akarják most átszervezni a Klikket. Mi azt tartanánk fontosnak, hogy az intézményeknek legyen munkáltatói, gazdálkodási és szakmai függetlensége. Attól tarok, hogy ez most sem lesz meg. Az sem világos, hogy hogyan fogják finanszírozni ezeket a tankerületi központokat, illetve azok között miként akarják szétosztani a pénzt.

Milyennek találja a szakképzés átalakítását, a szakközépiskolák szakgimnáziumokká való átminősítését? Azzal, hogy ezekben az intézményekben megnövelték a szakmai és csökkentették a közismereti (például a földrajz, a biológia és a történelem) órák számát, esett a színvonal?

Galló Istvánné: Nem vitatjuk a szakképzés átalakításának szükségszerűségét. Ugyanakkor abban, hogy ezt nem így kellett volna csinálni, biztosak vagyunk. Bevezettek például egy új a kémiát, a fizikát, a biológiát és a földrajzot egy komplex természettudományos tárggyá összeolvasztó tantárgyat. Erre azonban sem a pedagógusokat nem készítették fel, sem tankönyvek nem készültek hozzá. Kérdéses, hogy ez hogyan fog működni.

Mi a véleménye arról, hogy szeptember 1-jén úgy indult el a szakmai tárgyak oktatása, hogy ezeknek csak augusztus 31-én jelent meg a kerettantervük? Ráadásul a tantárgyi tartalmakat is alapjaiban írták át több esetben.

Galló Istvánné: A nagyon késői időpont komoly probléma. Ráadásul a szakgimnáziumokban szerzett érettségi négy év múlva nem lesz azonos értékű az általános gimnáziumban szerzett érettségivel. Vagyis a szakgimnáziumokba járó diákok továbbtanulási esélyeit ez szűkíti. A kormánnyal szemben mi azt mondjuk, hogy a szakképző intézményeknek olyan készségeket, képességeket kellene fejleszteniük, amelyek birtokában a tanuló egy munkahelyre kerülve kész legyen új ismeretek elsajátítására. Téves azt gondolni, hogy az iskola kész szakembereket ad ki, ez soha nem volt így. Ma egy embernek élete folyamán legalább háromszor-négyszer kell pályát módosítania. Azt látjuk hogy az új rendszer ezt az alapot nem fogja megadni. A kidolgozatlanság miatt azt javasoltuk, hogy legalább egy évvel halasszák el az új rendszer bevezetését, de nem így tettek.

Mit gondol arról, hogy a pedagógusokat szinte semmiről nem engedik nyilatkozni a feletteseik, nem fejthetik ki a véleményüket a sajtóban?

Galló Istvánné: A pedagógus tüntetés és sztrájk szervezésekor a kormány valóban kemény pressziót gyakorolt a kollégákra, amitől többen megriadtak. Nagyon szomorú, hogy az alaptörvényben rögzített jogaikkal manapság sokan nem mernek élni.

HBN-OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában