szon-sportoldal

2008.06.11. 07:38

Kubica a világ tetejére száguldott

<p>A lengyel pilóta sikereihez nekünk, magyaroknak is közünk van. A melbourne-i évadnyitón kiesett, azóta viszont megállíthatatlanul robog Robert Kubica szekere az F1-ben.</p>

Jó eredmények és dobogók sorozatát követően Montrealban a pont is felkerült az i-re: a BMW lengyel menője a kelet-európai autósport-történelem eddigi legfényesebb sikerét elérve megszerezte első futamgyőzelmét.

- Fantasztikus érzés volt learatni saját magam és a BMW első diadalát, hiszen együtt nőttünk fel. Köszönet a csapatnak és a lengyel drukkereknek. A tempónk még mindig nem a legjobb, de ezen a versenyen minden összejött. – mondta Kubica, aki tavaly Montrealban az évtized egyik legnagyobb balesetét szenvedte el.

Győzelmével a 23 esztendős sofőr átvette a vezetést a bajnoki tabellán: 42 pontja van, 4 egységgel előzi meg Lewis Hamiltont és Felipe Massát, míg a vb-címvédő Kimi Räikkönennel szemben 7 pont az előnye. Noha korábban nem hitt benne, most már elismeri: lehet esélye az idei bajnokság megnyerésére.

- Ha valaki hét verseny után vezeti a pontversenyt, a legjobb pozíciókért küzd és az autó képes a győzelemre, akkor topcsapatról van szó. Szerintem ez ránk is igaz. – fogalmazott a krakkói születésű versenyző

A mondás szerint „lengyel-magyar, két jó barát”, s bizony Kubica sikereit valamelyest mi, magyarok is magunkénak érezhetjük. Egyrészt azért, mert a polák 2006-ban nálunk mutatkozott be versenyzőként az F1-ben, másrészt pedig azért, mert 1997-ben a Hungaroringen látta először testközelből a száguldó cirkuszt. A fenegyerek azóta is vallja, hogy a mogyoródi tapasztalatok döntően befolyásolták életének alakulását.

Mészáros Sándor




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!