szon-sportoldal

2008.04.23. 10:30

Súlyemelők olimpiai álmai

<p>Barcelonában, 1992-ban még tíz, Atlantában (1996) hét, 2000-ben Sydney-ben összesen hét (négy férfi és három nő), négy éve Athénban nyolc (öt plusz három) magyar súlyemelő volt ott az olimpiai mezőnyben.</p>

Azt már jó előre látni lehetett, hogy a 2004-es doppingbotrányok után a presztízsét és eredményességét is elveszítő sportágban alapos lesz a visszaesés a kvótaszerzők számát tekintve, és a múlt heti, olaszországi Európa-bajnokságon dőlt lehet, hogy indulhat-e egy, esetleg két férfiversenyzőnk Pekingben.

Nos, a lignanói megmérettetésen a mieink a harmadik helyezést szerezték meg azon országok csapatversenyében, amelyek még nem rendelkeztek sportági kvótával. Mindez egy részvételi lehetőséget jelent – a második hely már kettőt ért volna. Az indulási jog azonban nem névre szóló, a magyar szövetség szabadon döntheti el, hogy melyik súlycsoportban melyik versenyzőjét küldi majd a pekingi pódiumra. Az esélyesek között két nyíregyházisúlyemelő is van: Ádám Róbert 56 kg-ban a hetedik, Baranyai János 77 kg-ban a nyolcadik helyezést szerezte meg Lignanóban.

– A szövetség döntése az, hogy jövő hétfőtől négy súlyemelő készül tovább a tatai edzőtáborban, közülük háromnak van igazán esélye, hogy őt nevezzék meg pekingi résztvevőnek – adott tájékoztatást a helyzetről Glückmann Pál, az NYVSC elnöke, egykori súlyemelő, edző és szövetségi kapitány. – Természetesen klubunk két sportolója is az esélyesek között van. Nagyon szoros volt a csapatverseny, a második szlovákoktól, tehát a két kvótát érő helyezéstől mindössze öt ponttal maradtunk le, az albánok tizenegynéhány egységgel előztek meg bennünket. Május közepén lesz végleges a doppingvizsgálatok eredménye, ennek függvényében még módosulhat a sorrend.

Adódik a kérdés: meddig és mi alapján kell megneveznie a honi szövetségnek a magyar résztvevőt?

– Több szempontot lehet és kell figyelembe venni, de az illetékeseknek egyáltalán nem lesz könnyű dolguk – vetítette előre Glückmann Pál. – Az egyik lehet az elmúlt világversenyek eredményessége, e tekintetben Ádám Róbert a nyerő, hiszen a tavalyi világ- és a mostani Európa-bajnokságon is ő érte el a legjobb helyezést a mieink közül. Aztán ott van az úgynevezett Sinclair-táblázat, amely súlycsoportoktól függetlenül ad objektív képet az elért eredményekről – ebben Olaszországban Baranyi János volt a legjobb. Létezik egy olyan teória, hogy az alacsony és a legfelső súlycsoportban könnyebb jó eredményt elérni, így megint csak Ádám, illetve a Lignanóban nyolcadik, szegedi ólomsúlyú Nagy Péter kerülhet képbe. Ugyanakkor a többi nemzetnél is hasonlóképpen gondolkodhatnak, ezért megnyílhat az út a középső súlycsoportok, akár Baranyai János előtt is. Végül pedig az edzőtáborban mutatott forma sem lesz másodlagos, amelyik versenyző jelenlegi eredményeihez képest öt-tíz kilós fejlődést tud produkálni, annak is nyert ügye lehet. Hivatalos verseny a döntésig már nem lesz, felmérő edzések viszont igen. A résztvevőt június végéig kell megnevezni, de ki merem jelenteni: nyíregyházi súlyemelő utazhat majd Pekingbe!

Folytatódhat a sor

Tipikus nyíregyházi olimpiai sportág a súlyemelés, hiszen 1992 óta rendre szerepelt NYVSC-s versenyző az adott ötkarikás játékokon. Barcelonában Németh László, Atlantában Feri Attila és Popa Adrián, Sydney-ben Farkas Zoltán és Tamtom Péter, Athénban pedig újra Feri Attila harcolta ki a részvételi jogot. A pekingi lehet tehát zsinórban az ötödik ötkarikás játékok, amelyen részt vehet nyíregyhári súlyemelő.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!