szon-sportoldal

2008.04.24. 11:14

A csarnokban jubilál a focisuli

<p>Harminc esztendeje annak, hogy a 4-es iskolában megkezdődött a focipalánták szervezett nevelése Nyíregyházán, ennek apropóján gyálnek össze az érintettek május 3-án a bujtosi csarnokban.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/a-csarnokban-jubilal-a-focisuli/cn/szon-news-km_01-20080424-111902">A Móricz-iskola korábbi jubileuma: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Egymást érik majd ebben az esztendőben a jubileumok a nyíregyházi sportéletben, elsősorban a labdarúgásban. Nyolcvan esztendős az NYVSC, idén lesz ötven esztendeje, hogy átadták a Városi Stadiont, húsz éve alakult a jelenlegi Nyíregyháza Spartacus jogelődjének tekinthető Hardware SC és ugyancsak két iksz kerül a Bujtosi Szabadidő Csarnok neve elé.
A nyíregyházi labdarúgás focisuli rendszere, pedig 2008-ban harminc esztendős. Erre a jeles alkalomra emlékeznek majd május 3-án a – tehát szintén jubilálóbujtosi csarnokban, ahol fél napon át minden a focisuliról szól majd.

Azért nem írjuk, hogy csak a Móricz Zsigmond Általános Iskoláról, mert a jelnlegi focisulinak nem mind a három évtizede kötődik ehhez az intézményhez. A Móricz-iskola 2006-ban ünnepelte megalakulásának 25 éves évfordulóját, így az első sportosztályok még a 4-es iskolához kötődtek. Lesz mit és kiket ünnepelni, hiszen az elmúlt harminc esztendőben rengeteg sikert értek el a focisulisok és számos neves sportember, elsősorban futballista került ki az iskolákból. Az első évfolyamokból Eszenyi Dénes, Bus Iván, Ács Gusztáv, Drobni Miklós vagy éppen Krizán Sándor nevét kell elsősorban megeemlíteni, majd szép sorban jöttek a többiek, Szatke Zoltán, később Bagoly Gábor, Bodnár László, Farkas Balázs vagy a ma is a Szpariban focizó Minczér Tibor, Ambrusz Árpád, Hegedűs Tibor és Szilágyi Norbert – a felsorolást persze hosszan lehetne még folytatni.

– Jövő szombaton tíz és tizenegy óra között lesz az egykori focisulisok gyülekezője a bujtosi csarnokban, amelynek aulájában megnyitjuk azt a kiállítást, amely az elmúlt három évtizedről szól – beszélt a programról az egyik főszervező, Krizán Sándor. – Fotókat, újságcikkeket, ereklyéket, különböző bajnokságokon megnyert serlegeket állítunk majd ki, közben a küzdőtéren egy kultúrális műsort láthatnak majd az érdeklődők. Nagyjából fél egytől másfél órán keresztül pedig valóban a futballé lesz a főszerep, a focisuli egykori növendékeiből a páros és páratlan évfolyamok egy-egy csapatot alkotnak majd, amelyeknek tiszteletbeli edzői Tóth János és Hajdú József lesznek. Mondanom sem kell, hogy miért, ez a két szakember tette értünk, vagyis a futballistákért a legtöbbet. A visszajelzések alapján sok egykori és jelenlegi játékos is futballcipőt húz majd, várjuk szeretettel az érdeklődőket is.

Emlékezés

A jubilálók szomorú kötelezettségüknek is eleget tesznek majd, emlékeznek mindazokra, akik már nincsenek az élők sorában. Az egykori futballnövendékek közül Szilágyi Attila, Tanka György, Ákos László, ifj. Kovács György, Márföldi Péter és Moravszki László emléke előtt tisztelegnek majd, a tanárok és vezetők, a focisuli körül bábáskodók közül pedig az első igazgató, id. Nemes Sándor, Bus Zoltán, Pataki József, Zilahi József, Mirgai János, Bihari Albert, Hadházi László, Szilágyi József, Héczey József és Szántó Ferenc távozott már közülünk.

Krizán Sándor elmondta: meglehet, nem teljes a meghívottak listája, akiket esetleg nem értek utol, de szeretnének ott lenni a jubileumon, azok a http://www.focisuli30.huweblapon tájékozódhatnak arról, hogy miként jelentkezhetnek vagy egyszerűen csak jelenjenek meg május 3-án délelőtt a bujtosi csarnokban.
- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!