kisvárosi talentum

2020.01.04. 19:21

Értékesítőként dolgozik, de az irodalom teszi teljessé

Hajdúsámson számos tehetséggel büszkélkedhet, köztük van Szarka Zoltán is.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Szarka Zoltán a Debrecen melletti kisvárosban nőtt fel, és ott alapított családot. Feleségével, Szilviával két gyermeket nevelnek, Lacikát (11 éves) és Vencelt (3 éves). 2016 őszén saját művéből készült színdarabbal robbant be a helyi köztudatba. Azóta számos novellát, drámát és verset alkotott, melyeket az interneten is megtalálhatunk, és a nagyérdemű több írását is láthatta már színpadra állítva.

Forrás: Szarka Zoltán

Hogyan kezdődött?

Zoltánnak 2015-ben az a gondolata támadt, hogy ír egy színdarabot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. A mű 2016-ra el is készült Névtelen címmel, és hatalmas sikert aratott, a sajtó is beszámolt a nem mindennapi megemlékezésről. A darabot egy amatőrökből álló kis csapattal mutatta be. A fiatal tehetségekből hamarosan meg is alakult a Névtelen Színjátszókör – vezetőjük Zoltán és Szilvia lett -, amely két évig működött aktívan, ezalatt több mint 25 előadást bemutatva. Számukra az igazi elismerést a közönség szeretete és a település polgármesterének őszinte támogatása adta.

Zoltán a Névtelen bemutatójának sikere után kezdett rendszeresen írni. Ha jött az ihlet, órákon át csak írt. Mára tizenhat novella (ebből két sorozat), öt színpadi mű és tizenhárom vers került ki a tollából. Jelenleg Debrecenben dolgozik értékesítőként. Szabadidejében írogat és besegít párjának, ugyanis Szilvia második diplomájára készül, drámapedagógus lesz. Ez sem véletlen, a színház szeretete a vérükben van. Nagyszerűen kiegészítik egymás munkáját a színpadon, és tizenhárom éve a magánéletben is.

Szeretnének létrehozni egy új társulatot, melynek előadásai az ifjúságot céloznák meg. Az Ilók és Mihók meseadoptációjuk sikere mutatta meg számukra ezt az utat, de azért szép számmal akadnak felnőtteknek szóló művek is a tarsolyukban, azok úgyszintén megvalósításra várnak egy új csapattal.

Főzni is nagyon szeret

Magánéletében a családja adja a legnagyobb örömöt Zoltánnak. Szeret a hegyekben kirándulni és fiaival játszani. A közösen eltöltött idő számára a legértékesebb. A történelem és az erről szóló könyvek, filmek érdeklik a legjobban. Imád főzni is.

„Ha írok, akkor vagyok igazán önmagam. Nagyszerű dolog, amikor az írásom megelevenedik a színpadon, számomra ez az igazi boldogság”

– árulta el lapunknak. Ez egy másik világ, amiben kiteljesedhet és alkothat, ugyanakkor a rendezés sem áll távol tőle. Nagy álma, hogy alkotásai egyszer nyomtatásban, kötetben foglalva is megjelenjenek, így még több emberhez eljutva.

Dandé Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában