Szja-bevallások: egy része még zsákban

Debrecen – A NAV megyei igazgatósága egy hét múlva tud a bevallásokról hivatalos számokat közölni.

Akár 200 ezer forint bírságot is kiszabhat az adóhatóság, ha a bevallási kötelezettségét késedelmesen vagy nem teljesíti a magánszemély, de a pontos összeg megállapításánál mérlegelési joga van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

Ne sumákoljunk

A bírság megállapításánál figyelembe veszik a jogellenes magatartás súlyát és gyakoriságát, azt, hogy az adózó a tőle elvárható körültekintéssel járt-e el, és egyéb körülményeket is mérlegelhet a hatóság. Május 20. éjfélig lehetett beadni a 2015. évi személyi jövedelemadó bevallásokat, és megfizetni az esetlegesen még fizetendő adót. Sokakat érdekelhet, hogy mi a következménye, ha az adóbevallást a határidő lejárta után adjuk be? Abból, hogy a NAV még nem küldött felszólítást részünkre a késedelemről, nem az következik, hogy ne is adjunk bevallást, mondván, így legalább nem hívjuk fel az adóhatóság figyelmét a késésünkre.

Kibújik a szög…

A számítógépes nyilvántartások adatainak összefésülése után ugyanis viszonylag hamar kibújik a szög a zsákból és felszólítanak a bevallás benyújtására, újabb határidő kiszabásával. Emellé a mulasztási bírságot is megállapítják. Amennyiben a póthatáridőt sem tartjuk be, akkor a mulasztási bírság összege a kétszeresére nő. Megfelelő indoklással persze elérhetjük, hogy mérsékeljék, vagy akár el is töröljék a bírságot, feltéve, hogy a póthatáridőig beadjuk a bevallásunkat.

HBN

Címkék: , ,