kiállítás

2020.01.31. 15:29

Grafikák az ország nevettetőjéről

Kevesen tudják, hogy Hofi Géza első fellépésének hatvan évvel ezelőtt Debrecen adott otthont.

Fotó: Kiss Annamarie

Immár huszadik alkalommal rendeznek Bohém hangulat címmel karikatúrakiállítást a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán a huszonhárom éves múlttal rendelkező Konzervatórium Galériában.

„Dagonyázott” a szeretetben

Az esemény részleteiről a Naplót Debreceni Tamás, a Konzervatórium Galéria vezetője tájékoztatta. Mint megtudtuk, a kiállításmegnyitó magyar viszonylatban is igen nagy jelentőségűnek ígérkezik, hiszen Hofi Gézáról szól, akit egy egész ország ismert és szeretett. Magyarország gigantikus nevettetője is „dagonyázott” a közönség szeretetében, mint ahogyan a közönség részéről is óriási várakozás és vágyakozás előzte meg a fellépéseit. – Hofi Gézának a mai napig is nagy az elismertsége hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt, úgy a határ mentén, a magyarság lakta vidékeken, mint az országunktól távolabb élő magyar diaszpórák környezetében – mutatott rá Debreceni Tamás.

– Hofi Géza 60 évvel ezelőtt lépett először színpadra Magyarországon, ezen belül is Debrecenben. Ebből az alkalomból az ő szellemiségét hordozó, a magyar nyelv szépségére, kifejezőerejére, logikájára épülő, szituációs karikatúrákból álló kiállítási anyaggal tisztelgünk emléke előtt – tájékoztatott a kiállítás szervezője. Hozzáfűzte: az ötleteket forgatókönyvvel, dramaturgiával együtt az egyetlen magyar Pulitzer-díjas karikaturistára, Fábry Jánosra bízta, emellett a képek elkészítésében Jeney Klára grafikus is közreműködött.

Ütősök kíséretével

A kiállításmegnyitót követően dr. Duffek Mihály, a Debreceni egyetem volt dékánja a hagyományokhoz híven köszönti majd a résztvevőket, majd a Liszt Ferenc hangversenyteremben az intézmény ütős tanszékének hallgatói szórakoztatják a közönséget február 9-én, 15 órától a Konzervatórium Galéria eseményén.

HBN

Borítókép: Jeney Klára és Fábry János a tavalyi „Bohém hangulat” karikatúrakiállításról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában