Magyarország

2012.11.11. 13:54

168 féle rendszám jöhet

Debrecen - "Mi ez az eszement ötlet? Tényleg komolyan gondolják, hogy egy ekkora országban 168 féle rendszámtáblát vezetnek be? És még fizessünk is érte?" - néhány olvasói reakció legutóbbi cikkünk kapcsán, amiben a területi rendszámok bevezetésének kormányzati tervéről számoltunk be.

Debrecen - "Mi ez az eszement ötlet? Tényleg komolyan gondolják, hogy egy ekkora országban 168 féle rendszámtáblát vezetnek be? És még fizessünk is érte?" - néhány olvasói reakció legutóbbi cikkünk kapcsán, amiben a területi rendszámok bevezetésének kormányzati tervéről számoltunk be.Miközben szakmai és szakmainak a legkevésbé sem nevezhető érvek feszülnek egymásnak, az Autós Nagykoalíció elnöke szerint ez egy hamvába holt ötlet.

Pro és kontra

Miközben az autós érdekképviseletek azzal érvelnek, hogy a tervezett lépés jelentős többletkiadást, rengeteg utánajárást és adminisztrációt hoz magával, a Napló által megkérdezett sofőrök azonban szinte kivétel nélkül költségoldalról közelítettek a problémához. László például (aki 25 éve vezet, és már a nyolcadik autóját nyövi) attól van rosszul, hogy ha akár a megyén belül egy másik kisrégióban lakó embertől veszi meg használtan az illető kocsiját, akkor az egész tortúra (új rendszám, forgalmi engedély, biztosítás, stb.) kezdődik jó pénzért elölről.

Iván szerint hamis az a minisztériumi érvelés, hogy a területi rendszám megkönnyíti a bűnüldözők dolgát. - Ha olyan hülye valaki, hogy a saját autójával megy bankot rabolni, akkor meg is érdemli, de profi bűnözők esetén önmagában a rendszám (ami tízből kilenc bűncselekménynél tutira hamis) nem lendíti előrébb a nyomozást. Ugyanígy nem áll meg az az érv sem, hogy a területi rendszám segíthet a szomgriadóval kapcsolatos szabályozás betartásában, hiszen a szabály ma is világos: hétfőn a páros, kedden pedig a páratlan rendszámú járműveket kell otthon hagyni.

Nem példa nélküli

A rendszerváltás óta a most tervben lévő már a harmadik rendszámcsere lenne. 1990-ben váltottunk a két betű, kétszer két szám kombinációról a mostani, három betű, három számosra; akkor ezt azzal igazolták, hogy az Európában megszokott szabványmérethez igazodtunk. Magyarország uniós csatlakozása megint csak nem hagyta érintetlenül a gépjármű-azonosítókat, hiszen a rendszámokon a piros fehér zöld felségjelzés helyét átvették az Unió csillagai. Ezek a rendszámok már csak a szélvédőre ragasztott érvényesítő címkével együtt használhatók.

Egyébként a 90-es nagy össznépi rendszámcserét sem egyszere hajtották végre; először csak az új autók kaptak EU-konform rendszámot, aztán a műszaki vizsgán lecserélték a használtakon is.

Egyébként a kormány a területi rendszámokat is felmenő rendszerben vezetné be, azaz a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történne meg a rendszámcsere. HBN-PA

Érvek és ellenérvek

Mellette:

a járműhöz hozzá lehet rendelni az aktuális helyét és tulajdonosa lakóhelyét

segít a bűnüldözőknek az elkövetők felderítésében

szomriadókor egyszerűbbé válik a szabályok betartatása 

Ellene:

jelentős pluszkiadást ró az autósokra

sok utánajárást kíván az ügyintézés

egy ekkora országban semmi nem indokolja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!