Szemészeti házi múzeumot létesített

A századik születésnapját köszöntötte házi múzeuma létrehozásával
A századik születésnapját köszöntötte házi múzeuma létrehozásával - © Fotó: Péter Imre
Debrecen – A szemészetben végzett gyógyító munkája tárgyi emlékeit évtizedek óta gyűjti a százharmadik születésnapját a közelmúltban ünneplő Dr. Seres Géza.

Bár egészsége már nem a régi, gyakran változó, orvos fiával mégis gyakran be-betér élete múltjába visszatekinteni kis múzeumának tárgyai közé. Emlékei tárházát, első emeleti lakásának egy szobáját megtöltik azok a relikviák, tárgyak, szemészeti eszközök, amelyeket egykor nap mint nap használt szemész főorvosként. Házi múzeumában a szemgondozás tárgyi és fényképes dokumentumai bizonyítják: orvosi munkássága nagyobbik részét a gyermekszemgondozás ügyének szentelte. Trachomagondozó, majd gyermekszemészeti főorvosként a gyerekszemgondozás ügyéért és önálló tudományággá minősítés érdekében 1973-tól tanácskozások sorát szervezte, majd a rendszerváltozást követően nyolc települési önkormányzat és hat gazdálkodó szervezet bevonásával kiemelten közhasznú Alapítványt hozott létre.

e2Fotó: Péter Imre

Életének évei tengerében a gyermekkori szembetegségek felismerését és azok gyógykezeléseinek ügyét igyekezett ezzel a Gyermek szemgondozási alapítvánnyal a társadalmi érdeklődés előterébe állítani. Régi álmaként néhány éve megalakult a Gyermekszemészeti Társaság. A gyűjteményben találhatók azok az egykori dokumentumok is, melyek bemutatják, hogy kezdő körzeti orvosként Nagylétán 1952-ben hogyan indította el a később országossá terebélyesedett Tiszta udvar-rendes ház mozgalmat.

A gyűjteményben helyet kaptak a fogászattal kapcsolatos tárgyak is, hiszen évtizedekig fogszakorvosként is praktizált egykor.

Az életét a gyógyításnak szentelő matuzsálemi korú Dr. Seres Géza abban bízik, hogy saját örömére létrehozott gyűjteménye egyben maradva, egykori munkásságának helyszínein valahol majd végleges helyet kap.

– Péter Imre –