szurkolás mesterfokon

2019.10.03. 14:33

A debreceni cheerleaderek edzőjével beszélgettünk

Az UD Cheerleaders csapata már több országos és nemzetközi versenyen megmérettette magát.

Fotó: Kiss Annamarie

A cheerleaderek, azaz a pomponlányok nem csak az amerikai filmekben léteznek, Magyarországon 2009-ben vert gyökeret a torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvöző modern sportág, a cheerleading. Debrecenben az egyetem berkeiben az UD Cheerleaders csapata 2012-ben kezdte meg működését, eleinte egyetemi rendezvényeken léptek fel a lányok, meccseken buzdították a közönséget és a csapatokat, később azonban a versenyeken való szereplés került előtérbe. Jelenleg állandó résztvevői a hazai cheerleader versenyeknek, melyeken Performance Cheer kategóriában indulnak.

– A cheerleadingben két kategória van: az akrobatikus, ez az igazi, amerikai stílusú cheerleading, illetve van a cheer dance, ami már táncosabb jellegű, itt egyszerűbb akrobatikus elemek, táncmozdulatok jelennek meg. Sok versenyen indulunk az őszi és tavaszi félévben egyaránt, bár Magyarországon még nem annyira terjedt el ez a sportág – mondta el Ócs Adrienn, az UD Cheerleaders edzője.

Fotó: UD Cheerleaders

Rendezvények és versenyek

A lányok a DEAC-mérkőzéseken való részvétel mellett rendszeresen fellépnek az egyetemi rendezvényeken, mint például a DExpo, yoUDay, Buzánszky Kupa, Dunai Regatta, illetve országosan is képviselik az egyetemet.

Legsikeresebb versenyeredményük között érdemes megemlíteni a 2017 decemberében megrendezett magyar bajnokságot, mellyel kvalifikációt szerezhettek a 2018-as Helsinki Európa-bajnokságra, illetve 2018 áprilisában résztvevői voltak a Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságának, melyen kvalifikálták magukat a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség által rendezett 2018-as lengyelországi világbajnokságra.

– Mi ezt hobbi szinten csináljuk, a csapatban mindenki egyetemista, az egyetem és a munka mellett szabadidőnkben űzzük ezt a sportágat. Akik az Európa-bajnokságon voltak, ők pedig hivatásos cheerleaderek, nekik hetente 7-8 edzésük is van, több tánctanár, koreográfus segíti a munkájukat. Óriási élmény testközelből látni, ők milyen színvonalon dolgoznak. A világbajnokságra sajnos már nem tudtunk elmenni – osztotta meg a Naplóval Adrienn, aki jelenleg testnevelés-történelem tanári szakon harmadéves hallgató.

Fotó: UD Cheerleaders

Válogatók és edzések

Mivel a lányok verseny kategóriákban mérettetik meg magukat, így a csapatnak minimum 16 főből kell állni. Csatlakozhatnának hozzájuk fiúk is, mint a kezdetekben, azonban jelenleg az UD Cheerleaders-hez nem jelentkezett egy sem. Mivel egy egyetemi csapatról van szó, a végzett hallgatókat pótolni kell, rendszeresen tartanak válogatókat.

– A válogatón nézzük a ritmusérzéket, a mozgáskoordinációt, ez alapján hozunk közös döntést arról, ki kerülhet be a csapatba. Heti három, kétórás edzésünk van, ami 30-40 perces bemelegítéssel kezdődik, majd erősítés és nyújtás, utána jön a technikázás, ahol gyakoroljuk a forgásokat, ugrásokat, ezután tanulunk koreográfiát – beszélt az edzésekről Adrienn.

A koreográfiát mindig a csapat aktuális vezetője találja ki, nincs külön tanáruk. Jelenleg Kéki Boglárka a vezető, aki szintén egy válogató során ismerkedett meg ezzel a sportággal. Boglárka előképzettsége sokat segít a lányoknak, hiszen kortárs-, modern táncművész, és aerobik edző végzettséggel is rendelkezik.

Fotó: UD Cheerleaders

Film vs. valóság

Az amerikai filmek alapján a pomponlányok a meccseken való buzdításkor rímelő versikével, és hangos kiáltásokkal buzdítják a közönséget a szurkolásra.

– Van ilyen is, ám nekünk nincs szöveges mondókás, lábdobogós koreográfiánk, de a meccsekre csajosabb koreográfiákkal készülünk. A mérkőzéseken minden alkalommal az elejétől a végéig ott vagyunk, felvonultatjuk a csapatokat, tapsolunk, szurkolunk. Azt tapasztaltuk, hogy a közönség nagyon szeret minket, mindig várják, hogy fellépjünk. Évről évre egyre ismertebbeké válunk – tudtuk meg Adrienntől, majd hozzátette: – Az amerikai filmek alapján sokan azt hiszik, hogy mivel tizenhatan vagyunk egy csapatban, biztos sok a konfliktus, a veszekedés, de ez nem így van, sőt a versenyeken a többi csapattal, más indulókkal is nagyon jó kapcsolatot ápolunk.

Kiss Dóra

Cheerleaderek vagy pomponlányok?

– Az emberek hozzáállásában van a különbség. A cheerleader megnevezés egy szakszerűbb kifejezés, más a csengése, komolyabb hangvételű az egész. A pomponlányokra hallottam már azt, hogy akkor ti vagytok azok a lányok, akik miniszoknyában rázzák a feneküket a meccseken? – Ezért inkább a cheerleader kifejezést szeretjük jobban – mondta el Adrienn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában