Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.13. 16:44

Mintamenza: terítéken nemzetek étkei

Kisvárda - A közétkeztetés megújítása céljából létrejött együttműködéshez az elsők között csatlakozott a Besi

Kisvárda - A közétkeztetés megújítása céljából létrejött együttműködéshez az elsők között csatlakozott a BesiNemrégiben sajátos, ugyanakkor mindenképpen követendő és követhető menzaprogramot indított az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

A projekthez országosan is elsők között, a keleti országrészből pedig elsőként csatlakozott a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium. A szervezők az egész országból várják azon konyhák, önkormányzatok jelentkezését, amelyek elkötelezettek az egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében, és készek arra is, hogy aktívan részt vállaljanak a közétkeztetés megújításában. Mindezeken túlmenően az is célja a programnak, hogy korszerűvé tegyék a gyermekétkeztetést.

Világhálón az étrend

A program szerves része az is, hogy felmérjék, vajon a közétkeztetésre fordított jelenlegi összeg, illetőleg az erre szánt normatív támogatás elégséges-e a valóban egészséges étrendhez. A felmérés eredményétől függően - és amennyiben szükséges - a program szervezői változtatások meghozását javasolják a döntéshozóknak. A cél tehát egyértelmű: az egészséges, egyben korszerű táplálkozás népszerűsítése és kialakítása a közétkeztetés reformjával együtt. Ennek nyertesei a modern étkezési kultúra áldásait elfogadó fiatal generáció képviselői, a Bessenyei Gimnázium esetében a középiskolás diákok.

Mint Bakóné Pocsai Mónika, a középiskola élelmezésvezetője elmondta, a diákok már az interneten is nyomon követhetik a Besi heti étrendjét, és természetesen véleményezhetik is azt.

– Amint azt a diákoknak jó előre jeleztük, és már tapasztalhatták is, kisebb-nagyobb módosításokat vezettünk be a korábbi gyakorlathoz képest – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: hétfőnként lehetőség szerint süteményes nap lesz. Kivéve, ha az adott napon nem illik a menühöz. Ez esetben viszont a sütis menüt „áthelyezik” egy másik napra, tehát minden héten lesz egy süteményes nap! Fontos és látványos újítás még a szerdánkénti „Egy nemzet konyhája” elnevezésű kezdeményezés, amikor is a sajátos és jellemző nemzeti ízekkel próbálják bemutatni (szó szerinti ízelítőt adva) egy-egy nép gasztronómiáját, ételkultúráját. (Tervezik, hogy az ételek mellett szöveges tájékoztató is elérhető lesz az aktuálisan ételek szintjén megidézett nemzet étkezési kultúrájának és gasztronómiájának legjellemzőbb vonásairól, ízeik világáról és konyhájuk egyéb érdekességeiről.)

Nemzeti ételek

– Menzánkat átlagosan napi 410 gyermek veszi igénybe, ebből 210 kollégista és 160 menzás diák – fogalmazott az élelmezésvezető, aki eddigi tapasztalatait így összegezte: – Újításainkkal kapcsolatban azt tapasztalom, a diákok örülnek annak, hogy javult az ételek minősége és változatossága. Azt viszont sajnálattal látom, hogy a friss zöldségféléket elsősorban a leveseinkben (gondolok a kelbimbóra és a brokkolira) még mindig elutasítják, és továbbra is előnyben részesítik az édes, úgynevezett üres kalóriákat, mint például a dzsem reggelire. Továbbra is menzánk egyre egészségesebbé tételét szeretném folytatni. Egyre inkább a magvas, teljes kiőrlésű pékáruk (amik sajnos még mindig elutasításra találnak), valamint a hagyományos barna kenyér lesz az étlapon feltüntetve. A sütis nap nagy kedvenc, de mint az előbb említettem, ez is üres kalória, viszont hetente egy napot elbír, ha az aznapi menübe is beilleszthető. A nemzetek konyhája eddig nagy siker, terveink között szerepel,hogy a legtöbbek által kedvelt nemzeti ételeket rendszeressé tesszük az étlapon.

A mintamenzába való belépésünk után pedig törvényszerű, hogy egyre inkább az egészséges táplálkozásra való nevelés lesz a fő cél. Természetesen előre látom, ez nem lesz egyszerű, mert a fiatalok az egészségtelen szénhidrátokhoz szoktak. Mégis úgy gondolom, kellő kitartással el tudjuk, és el is fogjuk érni céljainkat! Ennek megfelelően étlapunkon is megtalálható mottónk: „Nem azért élünk, hogy ehessünk, hanem azért eszünk, hogy élhessünk!” – sommázta tapasztalatait Bakóné Pocsai Mónika.

No, de mint mondanak azok a diákok, akik nap mint nap a menzaasztalokhoz ülnek?

Vélemények az asztaltól

– Az ebéddel teljes mértékben meg vagyok elégedve, tavaly óta sokat változott – pozitív irányba. Ugyanakkor a reggeli lehetne egy kicsit változatosabb, és egy kicsit több is. Szerintem nem bánnák a diákok, ha többször kapnának szalámifélét a kifli (zsömle) és a teavaj mellé. A vacsorát átlagosnak értékelem, örülnénk sokan, ha mindig főtt ételt kapnánk. A nemzetek konyháját nagyon jó ötletnek, sőt telitalálatnak tartom. (Boda Tamás)

– Az ételek változatosak, és egyre finomabbak. A reggelinél kiosztott tízórai néha kevésnek bizonyul, főleg azoknak, akiknek hét órájuk van. A süti-nap és a nemzeti konyha véleményem

szerint nagyon jó ötlet. A konyhás nénik pedig nagyon kedvesek. (Balogh Rebeka)

– Változatosak, finomak az ételek. A kiosztott adagok is általában megfelelőek, bár a reggeli lehetne egy kicsit több! A szakács nénik nagyon aranyosak, a nemzeti konyhák napját pedig kiváló kezdeményezésnek tartom. Remélem, folytatódik majd! (Krasznai János)

Kovács Bertalan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!