Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.12. 14:40

Itt a múltkor még egy épület volt

Nyíregyháza - Nem önmagát, hanem a problémát szeretné ismertté tenni L. akinek nevét ezért nem is adjuk közre.

Nyíregyháza - Nem önmagát, hanem a problémát szeretné ismertté tenni L. akinek nevét ezért nem is adjuk közre. Évek óta ismeri azt a területet, amit meg akar mutatni. Egy időben még szolgálati feladatként is itt végezte munkáját. A Simai úti lőtér bejáratánál tábla hirdeti, „Magánterület”. Ezt még nem vitték el, mert bár fényes, de nem alumínium, hanem horganyzott lemez. A kiskapu nincs zárva, gond nélkül jutunk be.

Az egykori épület lehangoló látványt nyújt. A falban még látszik a vaskorlát mélyítésének helye. A korlátot levágták, ellopták. Nem a korlát volt az első, és nem is az utolsó. Ahogy megyünk beljebb, L. mutatja merre mi volt egykor. Messziről látni, hogy a szurokkal bevont fából készült villanyoszlopokat a beton láb fölött motoros fűrésszel vágták el. Elvitték a betonoszlopokon feszülő szögesdrótot is.

Az épületek egyikén sincs ajtó, vagy ablak, csak lyuk. L. megtorpant, amikor meglátta, hogy már a téglát is kezdik bontani, hordani. Egy nagy csarnokhoz értünk, ami betonból van, a teteje talán egy bombatámadást is kibírna. Nem véletlen, hiszen az egykori lőtér katonai célból épült. Az egyik kisebb helyiségben rongy darabok szanaszét, hulladék, ürülék látható. A hajléktalanok itt szoktak melegedni, meg aludni.

Amikor kiértünk a szabadba, L. kéri, menjünk hátrébb, ott még van egy egészen jó állapotban lévő nagy alapterületű épület. Ahogy elkanyarodtunk előtte, L. megállt, és egy beton alapra mutatva halkan mérgelődve mondta: itt oldalt a múltkor még egy épület állt. A tetőt eltűntették a „dolgos kezek”, az ajtóknak hűlt helye, és a téglák is elindultak.

- Itt nemrég egy teherautó járt – mutat a földre. Már nem kétkezi tolvajok hordják szét, amit csak elérnek, hanem lassan ipari méretben lopnak. Ez a kis épület akkor, amikor a tudósításról egyeztettünk, még egyben volt. Valamikor őrizték a területet, akkor nem volt lopás, de amióta rájárnak, nagyon gyorsan fogy itt minden. A nyugati oldalon még az őrbódét is elvitték egy lovas fogattal.

Kifelé menet birkabégetés töri meg a csendet. A juhász terelte be a jószágokat, itt vegyi anyagtól mentes füvet legelhet a bari, a ritka szavú férfi azonnal kitalálta mi nyomja L. szívét.

Elvisznek mindent, a kerítésen kívül meg teledobálják szeméttel. A telepet eladták valakinek, de a tulajdonos nem tud rá vigyázni, talán nem is tudja, hogy már nem olyan állapotban van, mint amikor megvette. Pedig a csarnokban még takarmányt is lehetne tárolni.

L. a juhásztól megtudakolta, látott-e itt rendőröket. A juhász elmondta: szoktak itt járni, van, amikor igazoltatnak, egyszer még tőle is kérték az igazolványt. Minden bokornál nem állhat rendőr, ez a terület pedig hatalmas. A tolvajok nyomára meg úgy lehetne jutni, hogy meg kéne nézni, a közeli telepen ki épített mostanában mellék- vagy toldalék épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!