Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.12. 15:40

Adomány az élet védelméért

Nyíregyháza - A Katolikus Karitász 14 egyházmegye területén lévő kórház újszülött osztályának hazai gyártású inkubátort adományoz, hogy elősegítse a koraszülött vagy valamilyen egészségi problémával küzdő újszülöttek minél jobb ellátását.

Nyíregyháza - A Katolikus Karitász 14 egyházmegye területén lévő kórház újszülött osztályának hazai gyártású inkubátort adományoz, hogy elősegítse a koraszülött vagy valamilyen egészségi problémával küzdő újszülöttek minél jobb ellátását.– A katolikus püspöki kar tavaly ősszel döntött arról, hogy életmentő inkubátorokkal támogatjuk a nagyvárosok gyermekosztályait – mondta az előzményéről dr. Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye megyéspüspöke, aki kedden a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának adta át az életmentő adományt.

– Anyagilag és lelkileg is az élet továbbadását támogatjuk, s örömmel hallottam, hogy idén újra emelkedni kezdett a gyermekek száma – említette dr. Kocsis Fülöp. A Katolikus Karitász tevékenységében kiemelt szerepet tölt be a kisgyermekes családok támogatása annak érdekében, hogy a megszületett gyermekek már az első pillanatokban megkapjanak minden szükséges segítséget ahhoz, hogy önállóan gondolkodó, egészséges emberekké váljanak tovább építve társadalmunkat.

Az adomány az osztály koraszülött intenzív részlegére került, ahol minden új eszközt hálás köszönettel fogadnak, hiszen a géppark elöregedett. Az részleg magas színvonalú gyógyító munkáját támasztja alá, hogy ma mindössze 4,6 ezrelék körül van a csecsemőhalandóság a megyében.

– A centrumban évente 450–500 gyermeket kezelünk, közülük száz a kis súlyú, igen éretlen koraszülött. Ez utóbbiak túlélési aránya ma már 75-85 százalék közötti, ami az észak-európai átlagnak megfelel. További örvendetes tény, hogy ezen gyermekek várható életminősége is egyre javul – kevesebb például a gyengénlátó, a csökkent tüdőfunkcióval élő gyermek – nyilatkozta lapunknak dr. Dicső Ferenc osztályvezető főorvos. A mintegy kétmillió forint értékű inkubátor hőmérséklet, páratartalom és oxigén szabályozóval van ellátva, valamint olyan funkciókkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a babák számára a legideálisabb külső környezetet teremtsék meg, így is segítve a fejlődésüket, gyógyulásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!