Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.08.26. 18:52

Hegyek, völgyek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bűntérképen

<p>Nyíregyháza - Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium statisztikai osztálya górcső alá vette a helységeket. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/hegyek-volgyek-a-bunterkepen/cn/szon-news-km_01-20080826-024728"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

17:15: Óvatosan kell kezelni a számokat!

Bár a rendőrség is folyamatosan elemzi a bűnügyi statisztikákat, ezeket a számokat óvatosan kell kezelni.

Fülöp Gergely r. főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője:
– Egy-egy kistelepülés bűnügyi fertőzöttségét látszólag megsokszorozhatja egy olyan cselekmény, amit a közvélemény egyetlen bűncselekménynek könyvelne el. Például ha valakinek lefoglalják a számítógépét, amin 500 nem jogtiszta zeneszám van, az 500 bűncselekményként jelenne meg a statisztikában.

Az ilyen és hasonló bűncselekmények viszont az emberek szubjektív biztonságérzetét nem is befolyásolják. Ha viszont a statisztikában szereplő egyetlen cselekmény egy brutális emberölés, az akár hosszú évekre is negatív asszociációkat csatolhat egy településrészhez- vagy egy utcához- gondoljunk a Virág utcai gyilkosságra.

Kriminalisztikailag számos egyéb befolyásoló tényező is van. A határ közelében például magasabb lehet a bűncselekményszám, hiszen például a csempészet, és az ehhez kötődő egyéb bűncselekmények itt csapódnak le. Egy olyan környéken, ahol éjszakai szórakozóhelyek üzemelnek, valószínűleg több garázdaság fog történni, mint egy csendes, kertvárosi negyedben- ez viszont már tipikusan rontja a lakók biztonságérzetét.

Azok a helyek, ahol sokan megfordulnak (pl. állomások vagy piacok környéke), óhatatlanul is vonzani fogja a zsebeseket, míg a nagy parkolók az autófeltörőknek nyújtanak ideális terepet. A tanyavilágban jellemzően termény vagy jószáglopások fordulhatnak elő- a statisztikában azonban egy strigulát jelent az is, ha valakinek ellopják egy csirkéjét, mint ahogyan az is, ha egy termőföldről több mázsa gyümölcsöt tulajdonítanak el.

Összefoglalva tehát más földrajzi jellemzőkhöz más bűncselekménytípusok tartoznak. A rendőrség a statisztikai elemzések eredményeit is felhasználja a bűnözők elleni küzdelemben, fontos megjegyezni, hogy pusztán a számok alapján egy nem hozzáértő könnyen téves következtetéseket vonhat le.

14:55: Feltérképezték a megyét. Nem domborzatilag, nem is a mostanság éppen aktuális parlagfűhelyzetet illusztrálták, hanem az ismertté vált bűncselekményeket vették számba. A hitelesség bizonyítéka: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium statisztikai osztálya tette közzé az aktuális kimutatást, ahol tetten érhető, hogy a két évvel ezelőtti adatok miként változtak tavalyig.

A stagnálás elenyésző, a pozitív és a negatív változások annál inkább merengésre késztetik a kimutatás szakavatott és laikus mustrálóit. Kocsordon 86-ról 167-re emelkedett az adat az előző esztendeihez képest, tehát majdnem megduplázódott az ismertté vált bűncselekmények száma.

– Meglep a megítélésünk, szerintem semmivel sem vagyunk rosszabb helyzetben az átlaghoz viszonyítva – említette Jakab Zsigmond, a közel 3000 lelkes szatmári nagyközség polgármestere.

– Akkortájt egy fiatalokból álló csoport követett el több helyen garázdaságot, a sorozatos betörésekkel magyarázható az egyébként elkeserítőnek tűnő adat. A hivatalunkban biztosítjuk a kocsordi, a géberjéni, az ököritófülpösi, a győrteleki, a fülpösdaróci és a rápolti, immár öt fős rendőri csoport központját, mi fizetjük a körzeti megbízottunk túlóráját, tehát igyekszünk cselekedni a közbiztonsági javulásáért.

Egy éve alakult meg a polgárőrség, ami szintén előrelépés. Hangsúlyozom: nem tartom gyászosnak a kocsordi helyzetet, minden tőlünk telhetőt igyekszünk megadni a jobbulásért.

Hatékonyabb felderítések

A mintegy 2000 lakosú Encsencsen ellenkező előjelű a felállás: amíg két éve 93, addig az elmúlt évben 42 bűncselekményt derítettek fel.
– A bűnözés nagyságrendje nem csökkent, viszont érezhető a felderítések hatékonyabbá válása – közölte Szedlár János polgármester. – Nőtt a rendőri létszám a nyírlugosi örs területén, ami elindított egy pozitív folyamatot. Az viszont tény, hogy a rendőri munkát elősegítő jogi háttér ellensége a látványos javulásnak.

Csak egy egyszerű példa: ma a gyorshajtásért kemény büntetés jár, ha valakinek ellopják a vagyonát, kevésbé szankcionálják. A személyes tulajdon elleni vétség miért nem érdemel olyan büntetést, ami egy életre elvenné a kedvét a bűnözőnek!?

Befolyásolja az ingatlanpiacot

Vannak olyan falvak és városrészek a megyében, amelyek kívül esnek az ingatlanpiacon a magasabb bűnözési mutatók miatt.

– Kiemelkedően rossz környék nincsen Nyíregyházán, legalábbis mi nem tapasztaljuk. Az állomás környékére és a Huszár-telep házaiba nem biztos, hogy sokan szívesen költöznének, ugyanakkor a környék negatív hírét ellensúlyozza a busz- és a vasútállomás közelsége.

Az Érkert biztonsága sokáig megkérdőjelezhető volt, de sokat segített az ott élők biztonságérzetén, hogy rendőrörs létesült a városrész szívében – mondta Támba Mária, a Nyíregyházi Ingatlanközvetítő Iroda vezetője. – A belváros és a főiskola környéke a legnépszerűbb, ezek érthető módon kiemelt területnek számítanak a közbiztonság szempontjából is. Vonzó még a megyeszékhely húsz kilométeres körzete, egyre többen vágynak az úgymond vidéki nyugodt életre.

Ön elégedett a települése közbiztonságával?

Szuhánszki Andrásné (Nyíregyháza) nyugalmát évek óta - különösen esténként - megzavarják a lakóhelye környékén kóborló hajléktalanok. A Búza utcán folyamatosan járőröznek a rendőrök, ő mégis elégedetlen, mert mint mondja: rendszeresen visszatérnek „helyükre” a nem kívánatos személyek.
A Görögszálláson élő Méhész Jánosné nem rejtette véka alá véleményét – Ellehetetlenítik a rendes, becsületes magyar emberek életét a romák! Fenyegetőznek, lopnak, hajnalig tartó randalírozással tartják félelemben a község lakóit. A polgárőrök sem mernek lépni, mert ők is félnek.
Molnár Sándor (Nyíregyháza) maximálisan elégedett, egyre jobbnak tartja lakóhelye, a Május 1 tér közbiztonságát. Ritkán adódnak kisebb problémák a környéken, olyankor a rendőrök azonnal intézkednek.

Kapcsolódó cikkek:

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!