Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.09. 06:45

KM PORTRÉ Kovács Jánosné

<p>Nyíregyháza-Nyírbátor – Teleki Blanka Díjat vehetett át nemrégiben a nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Gyermekotthon, Kollégium és Pedagógiai Szakszolgálat kiváló pedagógusa, Kovács Jánosné. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/km-portre/cn/szon-news-km_01-20080708-053136"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

Kitartó, szorgalmas, több mint három évtizedes gyógypedagógiai munkájával érdemelte ki az „Esélyt teremtő pedagógusoknak” adható kitüntetést a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Miniszterétől.

Kovács Jánosné 1978 óta dolgozik jelenlegi munkahelyén. Gyógypedagógus-logopédusként kezdte, az évek során összegyűjtött tapasztalatok, a sérült gyerekek hatékonyabb segítése, az elvásásoknak való magasabb szintű megfelelés késztette arra, hogy tovább képezze magát. Három évtizedes terápiás munkájának köszönhetően számtalan alig beszélő vagy egyáltalán nem beszélő kisgyerek tanult meg helyesen kommunikálni.

– A fogyatékos gyerekek beszédzavarainak terápiája megegyezik az épekével, de az eredmény nem annyira látványos. A kezelés évekig is elhúzódhat, sokkal több odafigyelést, fáradságot, és nagy türelmet igényel. Éppen ezért nagy örömmel tölti el a szakembert, ha látja az édesanyák mosolygó arcát és hallja a köszönő szavakat – mesélte.

Ez inspirálta munkája során arra, hogy 1997. év tavaszán Szülő Klubot szervezzen, melynek célja a súlyosan halmozottan sérült gyermekek szüleivel, főleg az édesanyákkal való rendszeres találkozás, segítségnyújtás, a másság elfogadása és elfogadtatása.

– A jövőben is azon szeretnék munkálkodni, hogy a gondjaimra bízott sérült és hátrányos helyzetű gyermekek is esélyt kapjanak az ideális feltételek mellett megvalósuló tanulásra, felnőtté válásra!

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!