Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.12. 12:56

Sajtótájékoztató: Megalázó a lenyomott meggyár

<p>Nyíregyháza - A növényvédelmi anyagok ára emelkedett, s ezt a gazda szeretné érvényesíteni a gyümölcs árában is.</p>

A meggytermésről és a várható meggyárakról fejtette ki a véleményét tegnap Nyíregyházán a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének néhány tagja. Dr. Budai Gyula, a MAGOSZ ügyvezető igazgatója a bevezetőben elmondta, viharfelhők gyülekeznek megyénkben a meggy- és almatermelők feje fölött.

Bár az idén nem volt fagykár, azonban a tavalyi pusztításnak sajnos vannak következményei: csupán közepes termés várható. Éppen ezért elfogadhatatlan az érdekvédelmi szervezet számára, hogy a felvásárlók és a feldolgozók mesterségesen meghatározzák a meggy felvásárlási árát, kilogrammonkénti 50-60 forintnál nem akarnak majd többet fizetni. Nevetséges, megalázó ez az ár, még a termelők önköltségére sem elég – mondta Budai Gyula.

Ezt követően gyümölcstermeléssel foglalkozó vállalkozók szóltak a mezőgazdaságban elvégzett munkákról, a kiadásokról. Szakács Béla, a Meggyvertik Szövetkezet elnöke elmondta, hogy a tavalyi fagykár miatt az idén többet kellett fordítani növényvédelemre. Álhír, hogy az idén jó termés lesz Magyarországon, az igazság az, hogy közepes termés várható. Már pedig ha kevés a termés, akkor magasabb a felvásárlási ár. Véleménye szerint az igazán örvendetes az lenne, ha a termelő fel is tudná dolgozni a gyümölcsöt, nem lenne kiszolgáltatva a felvásárlónak, s így megfelelően tudna kilépni a piacra.

Szabó Gyula – aki egyéni vállalkozó a csengeri térségben –, részletesen ismertette egy 10 hektáros gyümölcsös költségeit.

A termelők költöttek többek között metszésre, gallyazásra, növényvédelemre, tápanyagutánpótlásra. Mindent kiszámítva a felvásárlási ár 100-150 forint körül az ideális. Rácz Imre balkányi vállalkozó is azt erősítette meg, hogy minden növényvédelmi anyag ára emelkedett, s ezt a gazda szeretné érvényesíteni a gyümölcs árában is. Szólt arról a szerződésről is, amelyet a MAGOSZ írt alá az egészségügyi dolgozók demokratikus szakszervezetével. A szerződés lényege, hogy az egészségügyi intézmények és a dolgozók magyar árut vásárolnánaka MAGOSZ-on keresztül.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!