Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.19. 12:47

Nagymamája kutyája marcangolta a kislányt Kállósemjénben

<p>Kállósemjén - Szerdán késődélután Kállósemjénben egy négyéves kislányra támadt egy kutya.</p>

A Nyírbátori Rendőrkapitányság eljárásának adatai szerint a gyerek nagymamája házának udvarán játszott, amíg az 57 éves asszony bement a kutya kennelébe, hogy kitakarítsa. Az állat hirtelen nekiugrott a bereteszelt kennel-ajtónak, kiszabadult és a kislányra rontott. A nagymama azonnal unokája segítségére sietett, visszazárta a házőrzőt, de az közben őt is megharapta. A kislány az arcán szenvedett súlyos sérüléseket, őt a nyíregyházi kórházba szállították. A nagymama kezén és hasán könnyebben sérült.

Az állatorvos megállapítása szerint az oltási bizonyítvánnyal rendelkező kutyánveszettség jelei nem mutatkoznak. A közepes termetű, hároméves keverék kant 14 napos megfigyelési zárlat alá helyezték. A Nyírbátori Rendőrkapitányság gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt rendelt el nyomozást, gyanúsítotti kihallgatásra egyelőre nem került sor - tájékoztatta a Szabolcs Online-tFülöp Gergely rendőr főhadnagy.

Helytelenül neveljük kutyáinkat

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük Pintye Andrást, a Nyíregyházi Kutyaiskola vezetőjét, aki a kutya hibás nevelésével indokolja a mostani támadást.
– Ez a támadás egy nagyobb folyamatnak a végeredménye, aminek oka a gazdi helytelen nevelésében keresendő. Sokan ráhagyják a kutyára a rossz viselkedést, nem fegyelmezik őket, ez a viselkedés viszont „benne marad” a kutyában – mondta. A kutyakiképző szerint nem elképzelhetetlen, hogy a megharapott kislánnyal kapcsolatban a kutyában rossz érzések maradtak, mert az korábban idegesíthette, ingerelte az állatot, így az összekapcsolhatta a kislányt ezzel a piszkálással.

– Az állat ezt megjegyzi, és benne marad ez a negatív tapasztalat, viszont a tény, hogy a kutya, ha nincs rá oka, nem csinál ilyet. Az esetnél a kennelben tartás, a bezártság ténye, az elhanyagolás is hozzájárulhatott a harapáshoz. Az is lehet, hogy meg sem akarta támadni a kutya a kislányt, amikor kiszabadult, mindössze a kislány védekező reakciója, ijedsége idegesítette fel az ebet – tette hozzá a kiképző. A szakember elmondta: az aktív agresszió miatt haraphatta meg a nagymamát is a kutya, amikor megpróbálta elráncigálni a kislánytól.

– Sajnos sokan elhanyagolják az állataikat, nem törődnek a nevelésével, az esetek kilencven százalékában akkor keresik fel a szakembert, ha már a kutya viselkedése fenyegetővé válik. Pintye András szerint a megoldás a sok és tartalmas kutya-gazdi együttlét lehet: a gazdinak lehetőség szerint minél több időt kell eltöltenie kedvencével, hogy az érezze, hogy nevelik, foglalkoznak vele.

Kapcsolódó cikkek:

Saját gazdáit marcangolta egy kutya Nyírtéten
Vasárnap este nyírtéti udvarukon saját kutyájuk marcangolt össze egy idős házaspárt.

Kóbor kutyák marcangolták halálra
Kóbor kutyák marcangoltak halálra egy férfit Eger mellett, az almári üdülőtelepen. Az 55 éves férfi holttestére a szomszédok találtak rá egy hétvégi ház udvarán csütörtökön.

A békés jószágból is előtörhet az „állat”
Az eddigi vizsgálatok szerint az augusztusban eltűnt Dominik kutyatámadás áldozata lett. A tragédia kapcsán azt boncolgatjuk, veszélyes-e kutyát tartani kisgyermekek közelében: a fajta vagy a nevelés miatt lesz véreb az eb? Olvasók mondták  

Mosómedvét tépett szét egy kutya Budapesten
Kutya marcangolt szét egy mosómedvét Budapesten. Az állat fogságból szökhetett meg, mert Magyarországon vadon nem él, itthon nem honos.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!