Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.24. 12:17

Íjászverseny és zarándoklat Szabolcs községben

<p>Szabolcs - A Magyar Nemzet Lobogói címmel Somogyi Győző Munkácsy-díjas festőművész kiállítását is megnyitják a református templomban.<br /> <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/ijaszat-es-zarandoklat-szabolcsban/cn/szon-news-km_01-20080624-120959"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

Honfoglaló őseinkre és Szent László királyra emlékeznek mindazok, akik részt vesznek a Szabolcs községben megrendezett hagyományőrző találkozón június 27. és 29. között. Június 27-én, László napján 15 órától gyülekeznek az íjászok viadalára érkező vitézek.

Az ünnep alkalmából megalakult Szabolcsvári Szent László Hagyományőrség László napi díszelgése 19 órakor kezdődik Szent László szobránál, az Árpád-kori monostor előtti téren. Június 28-án 9 órától a piactéren kovácstalálkozó kezdődik, az íjászok pedig a földvárnál 10 órától versengenek Szent László Király Vitéz Bajnoka címért a következő kategóriákban: gyerkőc, apród, ifjú, harcos, öregharcos, hölgyek.

„A Magyar Nemzet Lobogói” címmel Somogyi Győző Munkácsy-díjas festőművész kiállítását 15 órakor nyitják meg a református templomban. Történelmi fáklyás felvonulás kezdődik 21 órakor. Szent László király képmása, a történelmi zászlók és a korabeli viseletbe öltözött hagyományőrzők vezetik a sort, a menet „eleven tűzkígyóként” végigtekereg az Árpád-kori település történelmi helyszínein. A fáklyás menethez bárki csatlakozhat. Ezután 22 órakor „Fényfreskó” : Szent László legendáriuma címmel Sinkó Veronika animációs filmjének képeit vetítik ki a földvárban.

Vasárnap, június 29-én a László napi búcsúnak ad otthont a település. A nemzetközi kovácstalálkozó 8 órakor folytatódik, s ebben az időpontban fut ki a A „Héjjő” nevű hajó a tokaji kikötőből irányába, fedélzetén a Magyar Koronaőrség tagjaival és a Magyar Szent Korona hiteles másolatával. A korona megérkezése után köszöntők hangzanak el a szabadtéri színpadon, majd ökomenikus isztentiszteletet tartanak.

Ünnepélyes koszorúzás lesz 11.30 órától Szent László szobránál, majd megnyitják a Szent Korona Zarándoklatot. Az íjászverseny döntője 11.30 órától lesz. megnyitása. Béke Csaba lantművész közreműködésével. A nap folyamán minden érdeklődő megtekintheti a Magyar Szent Korona hiteles másolatát a helyszínen. A nap további részében lesz énekmondó koncert, harfci bemutató, vásári bábjáték. Tűzijátékkal zárul a program 21.30 órakor.

- M. Magyar László -



Szent László. A részletes program letölthető. (PDF, 56 kB)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!