Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.09. 20:23

Hórukk munka a nyári strandolás helyett

<p>Nyíregyháza - Jelentős méretű a diákmunkák piaca: évente közel kétszázezer tanuló vállal munkát. A szeptemberig tartó pihenést sokan nyaralással, strandolással, rokonlátogatással töltik, ám évről-évre egyre többen iktatnak be nyári munkát is.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/diakmunka-munka-fiatalok-nyar-nyaralas.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/arut-pakolnak-furdozes-helyett/cn/szon-news-km_01-20080609-031347"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

A diákok nagy örömére e hét végén felkerül végre a táblákra a Vakáció! felirat, s megkezdődik a nyári szünet. A szeptemberig tartó pihenést sokan nyaralással, strandolással, rokonlátogatással töltik, ám évről-évre egyre többen iktatnak be nyári munkát a kikapcsolódás hetei közé.

A fiatalok azért vállalnak munkát, mert így elmehetnek kedvenc zenekaruk koncertjére, megvehetik álmaik mobilját, s segíthetik szüleiket, egy friss felmérés szerint azonban az is motiválja őket, hogy kipróbálják: milyen a munka világa. A dolgozni vágyó diákok előtt számos lehetőség áll, ám nem árt vigyázni: ha a munkájuk után járó fizetséget is meg akarják kapni, ajánlatos szerződést kötniük, s betartani a legfontosabb szabályokat.

– Ahogy közeledik a tanév vége, egyre nagyobb a forgalom a Mind-Diák irodáiban – tudtuk meg Kovács Kornél divízióvezetőtől. – Azt tapasztaljuk, hogy olyan sokan szeretnének a nyári szünidő alatt munkát vállalni, hogy sajnos nem mindenkinek jut. A korábbi évekhez képest feltűnő, hogy a jelentkezők között nagyon sok a 16–17 éves diák, akik bármilyen munkát elvállalnak, csak dolgozhassanak.

Nekik főként árufeltöltő vagy műszakos munkát tudunk ajánlani, a főiskolások, egyetemisták a jobb, kevésbé megterhelő munkákra várnak. Ilyenek az irodai munkák: a kellemes, nem egyszer klímás környezetben való adatrögzítés szinte minden diák álma, ám ilyen jellegű állásokat csak nagyon kevés helyen kínálnak. Maradnak tehát a könnyű fizikai munkák, ahol az órabér 397 forintnál kezdődik, és az ötszáz forintot nem nagyon haladja meg – utóbbi például a hostessek bére, ám ilyen típusú munkából sincs sok. Abban az esetben, ha a diákok nem riadnak vissza az éjszakai munkától, természetesen pótlékot kapnak – sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

Megtudtuk azt is, hogy évről-évre egyre nő azon diákok száma, akik a szünidejük egy részét munkával töltik. Bár nem nagy számban, de vannak szakirányú munkák is, ennek ellenére a diákokat főként a könnyű fizikai munka érdekli. Gyakran hallunk diákokat foglalkoztató, de egyáltalán nem, vagy csak részben fizető cégekről, a diákszövetkezetek ezen kellemetlen meglepetésekkel szemben biztos megoldást jelentenek.

– Ha a diákok szerződést kötnek valamelyik diákszövetkezettel, és minden szükséges papírral is rendelkeznek, biztosan megkapják a munkájukért járó fizetésüket – mondja Kovács Kornél. E szervezetek ugyanis szerződést kötnek a munkahelyekkel, és a munkáltató az iskolaszövetkezeten keresztül fizet a munkavállalónak – így a diák biztos lehet benne, hogy hónap végén megkapja az előre megbeszélt bérét.

Munkák diákoknak

Néhány választható munka: informatikai munkák, otthoni adatrögzítés, adatfeldolgozás, recepciós, titkárnői munkák, tolmácsolási, fordítási feladatok, fogyasztói megkérdezések, hostess és host szolgálat, polcszervíz, árufeltöltés, szórólap, újság, katalógus terjesztés, borítékolás, címkézés, csomagolás, idényjellegű munkák, egyéb fizikai munkák.

Szigorú rendszabályok

Ahhoz, hogy valaki diákként munkát vállaljon
- be kell töltenie a 16. életévét, de szülői engedéllyel már 15 éves korától is dolgozhat.
- rendelkeznie kell adóazonosítóval, TAJ kártyával, iskolalátogatási igazolással illetve saját folyószámlával, ahová a fizetését utalhatják
- A 18 év alatti munkavállalót védik a jogszabályok: naponta legfeljebb 8c órát dolgozhat, 4 és fél óra munka után 30 perc pihenést kell számára biztosítani, két munkanapja között el kell telnie 12 órának
- A diák nem dolgozhat veszélyes anyagok közelében, és föld alatti munkát sem vállalhat
- Ha egy cég feketén foglalkoztat diákokat, 30 ezertől 20 millió forintig terjedő büntetésre számíthat, ha pedig jogellenesen foglalkoztat gyerekeket, a hivatal értesíti az illetékes gyámhatóságot, és feljelentést tesz kiskorú veszélyeztetése miatt.
Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség tavaly harminckét munkáltató esetében talált jogsértést, tizennyolc esetben tiltott gyerekmunkára bukkantak

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!