Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.20. 21:11

Büntetés a szobortolvajoknak

<p>Nyíregyháza - A Nyíregyházi Városi Bíróság nem jogerős ítéletében példás büntetést szabott ki a három szobortolvajra. <dia width="900" height="700" alt="Büntetés a szobortolvajoknak 2008.06.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/B_ntet_s_a_szobortolvajoknak_2008_06_20_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Büntetés a szobortolvajoknak 2008.06.20." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nyiregyhaza-birosag-itelet-szobortolvajok-rakoczi-vecsey.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

21:00: A nyíregyházi városi bíróság Kristonné dr. Dávida Ágota vezette tanácsa gyorsított eljárásban tárgyalta L. Lajos és két társa ügyét, akik ellen társ tettesként, jelentős értékre, dologi erőszakkal elkövetett lopás volt a vád.

Mint ismeretes alig egy hete Nagykálló főteréről ellopták Rákóczi Ferenc mellszobrát, a talapzat ledöntése után. A keletkezett kár 2 750 e Ft. Pár nappal később Nyíregyházán, a Vécsey úti iskola elől lopták el hasonló módon Vécsey Károly mellszobrát, itt a kár 3 és fél millió Ft.

Az első rendű vádlott L. Lajos különös és többszörös visszaeső, bár azt mondta, megbánta cselekményét, és meg akarja téríteni a kárt. A másodrendű Sz .J. ugyancsak azt mondta, hogy megbánta a cselekményt, és ha tudták volna mekkora értéket képvisel, nem lopják el. A harmadrendű vádlott csak az első esetben volt tettes társ, és ő még nem került eddig szembe a törvénnyel. A két szoborból összesen 50 ezer forint nyereségük származott.

A bíróság az első rendű vádlottat 4 év fegyházban letöltendő, másodrendű vádlottat 3 év börtönben letöltendő, harmadrendűt 1 év 2 hónapos börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ügyész mindhárom ítélet ellen súlyosításért fellebbezett, így az nem jogerős.

14:15: Az első rendű vádlott 4 év fegyházban letöltendő fegyházban történő szabadságvesztést, másodrendű vádlott három év börtönt harmadrendű vádlott egy év két hónapos börtönt kapott.
Az első és másodrendű vádlott az ítéletet tudomásul vette, harmadrendű vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek.
Az ügyész mindhárom vádlott esetében módosításért fellebbezett.

Több mint nyolc év a szobrokért

Többéves szabadságvesztésre ítélte pénteken a Nyíregyházi Városi Bíróság azt a három szobortolvajt, akik Nagykállóból II. Rákóczi Ferenc szobrát vitték el, s akik közül ketten Nyíregyházán Vécsey Károly mellszobrát lopták el.

Az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat, a büntetett előéletű, negyvenéves L. Lászlót 4 év fegyházra, a másodrendű vádlottat, a húszéves, korábban már szintén büntetett Sz. Józsefet 3 év börtönre, a mindeddig büntetlen, tizenkilenc éves L. Józsefet 1 év és 2 hónap börtönre ítélte lopás bűntette miatt. A három ömbölyi vádlottat – különböző időtartamra – eltiltották a közügyek gyakorlásától. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

Összesen 8 évet kaptak a szabolcsi szobortolvajok

Összesen több mint 8 év fegyház- illetve börtönbüntetésre ítélte a bíróság pénteken gyorsított eljárásban azt a három férfit, akik a napokban elloptak egy Rákóczi- és egy Vécsey-szobrot Szabolcs megyében. Az ügyész mindhárom vádlott esetében súlyosbításért, az egyik vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.
Nagykálló főteréről múlt hétfőre virradóra lopták el II. Rákóczi Ferenc bronzötvözetből készült mellszobrát. A tolvajok másnap feldarabolták, a színesfémet pedig 40 ezer forintért eladták. A lopással és a rongálással együtt csaknem hárommillió forintos kárt okoztak.
Néhány nappal később a trió két tagja egy nyíregyházi általános iskola elől is lopott, onnan Vécsey Károlymellszobrát vitték el. Ezt is feldarabolták, egy részét eladták, de 66 kilogrammnyi színesfém náluk maradt - ezt meg is találták náluk a rendőrök. A kár ebben az esetben meghaladta a 3 és félmillió forintot.

A három férfit a napokban elkapták a rendőrök. Gyorsított eljárásban a Nyíregyházi Városi Bíróság elé állították őket pénteken, jelentős értékre elkövetett lopás és más bűncselekmények miatt kellett felelniük. A bíróság 4 év fegyházbüntetésre, illetve 3 év börtönre ítélte azt a két férfit, akik mindkét lopásban részt vettek. Harmadik társukat - aki "csak" a Rákóczi szobor ellopásában vett részt - 1 év 2 hónap börtönre ítélte a bíróság. A döntés ellen az ügyész mindhárom vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett, a harmadrendű vádlott és védője pedig enyhítésért, így az ítélet egyelőre nem jogerős - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Nyakó Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elnökhelyettese. Az első- és másodrendű vádlott előzetes letartóztatásban maradt, a harmadrendűt viszont pénteken szabadlábra helyezték.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!