Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.02. 06:07

Az örvények törvénye

<p>Még alsó tagozatos voltam, amikor a békés csónakázás örömét a félelemérzet váltotta fel, ugyanis a hirtelen jött vihar magas hullámokat korbácsolt a Balatonon. Mint egy kis dióhéj, úgy dobálóztunk ide-oda. <strong>M. Magyar László jegyzete<strong></strong></strong></p>

Pánik tört rám, hiszen akkor még nem tudtam úszni. Igaz, szabályosan ma sem tudok, de már nem félek annyira a víztől. Sajnos, soha nem múlik el év vízi tragédiák nélkül. A legtöbb tragédia oka az, hogy nem tudunk úszni, nem ismerjük fel a lehetséges veszélyeket, s nem tudjuk, hogyan viselkedjünk veszélyes helyzetben.

Megannyi olyan élethelyzetben van részünk a mindennapi életben, amikor fontos az úszni tudás, a higgadtság. Mint minden másra, erre is tanítani kell a fiatalokat, s minél korábban, annál jobb. Szerencsére, ma már óvodák, iskolák szerveznek úszótanfolyamokat, több helyen az órarendben szerepel a testnevelésnek ez a formája. Az igazi azonban az lenne, ha minden gyermek részesülhetne ilyen képzésben. Persze, nem elég csak úszni tudni, arra is nevelnünk kell, hogy tudásunkkal ne vagánykodjunk, ne ugorjunk meggondolatlanul tavakba, folyókba.

Lesben áll ugyanis a kiszámíthatatlan természet, s könyörtelenül kihasználja, ha valakit gyengének lát. Éppen ezért tanuljunk meg mindnyájan jól úszni, de azért tiszteljük a tavak mélységének és a folyók örvényének törvényeit.

Kapcsolódó cikkek:

  • Az úszás hozzátartozik az alapműveltséghez
    A nyár, a vakáció még el sem kezdődött, máris több, tragédiával végződött vízi balesetről hallhattunk hírt országszerte. Az okok között az emberi felelőtlenség és az úszni nem tudás szerepelt a leggyakrabban.
  • Az úszni nem tudás áldozatokat szed
    Nemcsak a tragédiák elkerülése végett, hanem a jobb életminőségért is sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni szerintem az úszás elsajátítására.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!