Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.26. 15:13

Agrártámogatási rendszerváltás?

<p>Nyíregyháza - Ne buktassuk meg az új, egységes támogatási rendszer SPS) jövő évi bevezetését Magyarországon, mert végülis mindannyiunknak előnyös – szögezte le az FVM államtitkára csütörtökön Nyíregyházán a megyei agrárkamara küldöttgyűlésén.</p>

Gőgös Zoltán több érvet is felsorakoztatott a SPS mellett. Kifejtette: a kormányzat nem szeretné, ha a jelenlegi 200 ezres termelői kör lényegesen tovább bővülne, amit a 2009 utáni belépők esetében szigorú szabályok – megfelelő képzettség, eszközök meglétének az igazolása – garantálnak majd. Ugyanakkor ezt a termelői kört hátrányos helyzetbe sem akarják hozni, a versenyképességüket veszélyeztetve. A legvészesebb helyzetben az állattartás van, mert, ha maradna a régi rendszer, még azt a támogatást is szét kellene teríteni a jelenlegi 5-ről – a földtulajdonosok érdekeltsége okán – akár 6 millió hektárra is felduzzadó területre, akkor a magyar állattenyésztésnek vége – tette hozzá.

– Az SPS rendszer igazságos állapotot teremthet, amikor csak az kaphat az EU-tól jövedelem kiegészítő támogatást, aki a termelés kockázatát is viseli! Minden egyéb ötlet, az uniós csap elzáráshoz vezet! – hangsúlyozta az államtitkár azt a lehetőséget is fölvetve, hogy a minisztérium – legjobb meggyőződése ellenére – eláll az SPS rendszer bevezetésétől, ha az új támogatási rendszerről a társadalmi vitában az derülne ki, hogy a gazdálkodók többsége nem pártolja.

- Galambos Béla - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!