Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.30. 06:21

A tolvajok nyáron sem mennek szabadságra

<p>Itt a nyár, a kikapcsolódás időszaka, ám a strandolások, nyaralások napjaiban, heteiben sem árt óvni értékeinket: legyen szó magára hagyott ingatlanról, nyitva felejtett ablakokról, a vízparton hagyott pénpénztárcáról, telefonról vagy a zsebesek prédájává váló értékekről.</p>

Gurbán Csaba r. törzszászlós, bűnmegelőzési szakember praktikus tanácsokkal szolgál azért, hogy a édes nyári emlékek ne váljanak keserű tapasztalatokká.

– Nyári időszakban különösen elszaporodnak a besurranásos bűncselekmények, hiszen szellőztetünk, nyitott erkélyajtó, ablak mellett alszunk éjszaka. Az elkövetők legtöbb esetben az adandó alkalmat felismerve használják ki figyelmetlenségünket, könnyelműségünket. A bűncselekmény elkövetéséhez elég néhány perc, amíg gyorsan összeszedi az elkövető az értékeket, főként azokat, amelyeket szem előtt hagynak – pénztárca, pénz, ékszer, mobiltelefon, iratok, táska, laptop, kisebb műszaki cikkek – és már távozik is a helyszínről.

Soha ne hagyjuk nyitva a lakásunk ajtaját, kapuját, ne támasszuk ki a lépcsőház automatikusan záródó ajtaját, mert ezzel is elősegítjük idegenek bejutását a lépcsőházba, akik bűncselekményeket követhetnek el. A besurranók nem ijednek meg attól, hogy a lakásban otthon van a tulajdonos, mert ha felfedezik őket, egyszerűen elmenekülnek, vagy különböző álindokot találnak ki. A legtöbb embernek a nyár felüdülést, kikapcsolódást, szórakozást jelent. A figyelem és az elővigyázatosság a vízpartokon, strandokon is nagyon fontos, mert a tolvajok nyáron sem mennek szabadságra.

A nyaralások, strandolások alkalmával magunkkal vitt százezres értékű videó kamera, digitális fényképező, és minden más, ami elengedhetetlen egy nyaraláshoz, strandoláshoz, az nagyon sok esetben a strandon egy fa tövénél lévő hátizsákban van hagyva, és a biztonság kedvéért egy törölközővel még le is takarjuk, és a család vígan lubickol a medencében, hiszen „A vízből rálátunk a táskára, nem lehet baj!”

Nyáron kempingezéskor sem árt odafigyelni értékeinkre, hiszen a sátorokat nem lehet teljességgel biztonságosan lezárni, és a lakókocsikat sem csukjuk kulcsra mindig, pedig értéket biztosan tárolunk bennük.

Amit az elkövetők kihasználnak:
lakásban nyitott ajtó, ablak, erkélyajtó
udvaron alacsony kerítés, nincs házőrző kutya, kivilágítatlan környezet
üzletben nyitott hátsó raktárajtó, nyitott ablak
lépcsőházban becsöngetésre ellenőrzés nélkül idegennek kinyitják az ajtót, az ajtó zárszerkezete nem működik, vagy ki van támasztva
irodákban az ajtókban benne hagyott kulcs, üresen hagyott iroda

Néhány jótanács :
Az értéktárgyakat, ékszereket, nagyobb pénzösszeget hagyja otthon
Ha nem tud lemondani értékeiről, és feltétlenül el kell vinni a strandra, vagy nyaraláshoz, akkor azokat soha ne hagyja őrizetlenül, használja az értékmegőrzőket
Ha nincs értékmegőrző a fürdőhelyen, akkor egy családtag, vagy ismerős mindig legyen az érték közelében
Soha ne hagyja értéktárgyait, pénzét, iratait az autója utasterében. A csomagtartó egy fokkal biztonságosabb, de az sem trezor
A gyerekek figyelmét is fel kell felhívni az értékeik védelmére

A zsebesek kedvenc időszaka

Következnek a falunapok, koncertek, nagy tömegeket mozgató rendezvények, így ez az időszak a zsebtolvajok egyik kedvenc időszaka.
A valódi zsebtolvaj hosszú idők kitartó munkájával fejleszti kézügyességét arra a szintre, hogy észrevétlenül bele tudjon nyúlni a táskák illetve a kabátok zsebeibe és onnan az értékeket eltulajdonítsa. A profi zsebtolvaj egyedül dolgozik, de a többségük bűnszövetségben és általában már kialakult módszerek szerint tevékenykedik.

A nagy tömegben, tömegközlekedési eszközre történő fel, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek és a szoros érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, értékeket. Mások kézben álcázott tárgyat tartva kutatnak értékeink után. Ezzel akarja a tolvaj a táskát, vagy a zsebet úgy eltakarni, hogy ne lehessen látni, amíg belenyúl. Egyesek látszólag zsebredugott kézzel állnak mellettünk és a saját kivágott zsebükön át a kabátjukból kinyúlva dolgoznak.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!