Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.09. 14:42

A mesejátéktól Robert Burnsig

<p>Nyíregyháza - Nemzetközi sikert aratott a Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye. Ez a legfrissebb elismerés, amelyet a Műhely kapott, de működésük öt évét számtalan siker jellemzi. &#160;<A href="hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/a-mesejatektol-robert-burnsig/cn/szon-news-km_01-20080609-022531"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

Oklevél a Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye részére „Mit nékem a kincs” című előadásért, amit a szakmai zsűri különdíjjal jutalmazott a VII. Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon, Vasváron nemrégiben. És egy másik különdíj, amelyet Sokoray Katalin a „Gyere haza Mikkamakka” című mesejáték Szörnyeteg Lajosának megformálásért kapott ugyancsak Vasváron. Ezek a legfrissebb elismerések, amelyeket a Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye kapott, de működésük öt évét számtalan siker jellemzi.

A műhely alapítója, vezetője, rendezője Belinszki József elmondta: 2002-ben merült fel először a főiskolai színházi műhely megalakulásának ötlete, 2003-ban mindez valósággá vált. Nem csupán színházi darabok létrehozása a cél, elsősorban bizonyos fokú szakmai rálátás megszerzése, és olyan szakmai munka megtanulása, amellyel néhány év múlva az innen kikerült fiatalok valahol elkezdhetik pályafutásukat.

A műhely szakmai, módszertani képzést ad a hallgatóknak, akik később saját berkeikben folytathatják a munkát. – A műhely tagjai félprofi és profi helyeken is tanítanak színházi ismereteket, módszereiket, ez nagyszerű „hozadéka” az erőfeszítéseinknek. Célunk, hogy repertoárunkkal megmutassuk a főiskola arculatát a hallgatóknak, dolgozóknak és minden megyében élő színházszerető embernek.

A skótok Petőfije

Első nekifutásra mesejátékokkal is foglalkoztunk, hogy akár egész kicsi falvakba is el tudjunk jutni, olyan színházi élményt adva a gyerekeknek, melyhez manapság nehezen jutnak hozzá. Később a középiskolás korosztály felé nyitottunk: olyan témákhoz nyúltunk, melyek visszaköszönhetnek a irodalmi érettségin. Így került képbe Márai Sándor, majd Robert Burns. Utóbbi egy kicsit a mi Petőfink analógiája, a skótok Petőfije. Költészete elementáris erővel diktálja az élni akarást és a boldogulást az életben, s tele van optimizmussal. Óriási sikere van.

Hasonlóképpen idéztük meg Orwell Állatfarmját, melyben az örök érvényű probléma, a hatalom természetrajza fogalmazódik meg. Számos összeállítást készítettünk, amellyel kikapcsolódásra, nevetésre, jókedvre fakasztottuk közönségünket. Olyan komédiákat, amelyek különböző városi, falusi összejöveteleken, különböző városnapokon, fesztiválokon előadhatók. Egyike ezeknek a Lónak vélt menyasszony című darab, ami 18. század eleji vásári komédiának tekinthető.

„Folytatjuk misszónkat”

A Színházi Műhely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Nyíregyháza és a főiskola kapcsolata erősödjön. Továbbra is jelen leszünk az intézmény falain belül és kívül is. Folytatjuk missziónkat, szeretnénk eljutni kisebb településekre, megkedveltetni a színházat minden gyermekkel. Akár gyermekszínjátszók is felléphetnek nálunk vendégelőadásaikkal. Azt szeretnénk, ha módszertani, szellemi központtá szerveződne ez a színházi műhely. Akkor a térségben is mentora, összefogója lehetne az amatőr színházi mozgalomnak – tette hozzá a szellemi műhely első embere.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!