Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.06. 19:39

A katedra túloldalán… Újfehértó pedagógusait köszöntötte

<p>Újfehértó – Tanítókat, tanárokat, óvó és dajka néniket, nevelőket köszöntött pedagógus napon a település. „A gyermeket a család, a társadalom és a pedagógus közösen formálja, alakítja, neveli éveken át, míg felnőtté ér” – kezdte köszöntő szavai után ünnepi beszédét Juhász Istvánné alpolgármester asszony. <dia width="900" height="700" alt="A katedra túloldalán… Újfehértó pedagógusait köszöntötte 2008.06.06."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_katedra_t_loldal_n___jfeh_rt__pedag_gusai/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A katedra túloldalán… Újfehértó pedagógusait köszöntötte 2008.06.06." /></a></dia></p>

Újfehértón kb. 2000 gyermek részese a nevelő – oktató munkának, melyet 240 pedagógus lát el. Az önkormányzat minden évben, tanév végéhez közeledve köszönti őket. Az ünnepséget az óvodások verses, zenés előadása nyitotta meg, melyet Koncsos Eszter, a szülők segítségével tanított be a gyerekeknek.

Az alpolgármester asszony ünnepi beszéde után, hagyományosan, a közalkalmazotti jogviszonyban töltött 10, 20 vagy 30. évfordulójukat ünneplő kollegák köszöntésére kerül sor. Ennek végén, a pedagógus szakszervezeti munkája elismeréséül Szabó Lászlóné vehette át a szakszervezet díját.

Az ünnepi műsort, ahogy az elején az óvodások zenéltek, verseltek, folytatva a nagyobb korosztályokkal, általános iskolások és szülők adták. Volt szó a komoly tanulásról, a csintalanságról, a tanár – szülő kommunikációról éppúgy, mint egy régi „kultikus tárgyról” az iskolaköpenyről. Ez utóbbiakból kis divatbemutatót is láthatott a közönség.

A Légy jó mindhalálig c. musical slágerré vált dala, Az élet szép… zárta az ünnepséget Horváth József és a tehetséges, fiatal Moravszki Ákos előadásában.

A jelenlévőknek a díszlet lebontásában is segédkezniük kellett. A „kényszerítő” körülmény kedves ajándékká vált: mindenki egyénileg, a szülők és a gyerekek által saját kezűleg díszített vászontáskát kapott, benne egy szép könyvjelzővel, melyen az alábbi idézet olvasható:

„Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtesz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.” Antoine de Saint - Exupéry

Mosolygós arcok hagyták el a színháztermet, hogy a hétvégén az utolsó hétre s az osztályozó konferenciára készülhessenek. A műsor sok – sok gyermek, szülő, jó szándékú (és titkot tartani tudó) nevelő munkájának köszönhetően valósult meg.

Köszönjük!

Pocsai Beáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!