Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.05. 07:29

Nem divat a napszemüveg

<p>A hatalmas napszemüveg - amit sokan az első tél végi, mosolygósabb időben az orrukra biggyesztenek - nem divatcikk csupán.Nem úri huncutság a szalmakalap sem, sokkal inkább védőpajzs a bőrünknek.</p>

Milyen napszemüveget válasszunk?

Megfelelő védelmet nyújtanak-e „lelkünk tükrének” a márkás, divatos szemfedők, s mekkora bizalommal fordulhatunk a nagyáruházakban kapható párszáz forintos termékek felé? – kérdeztük Végső Pálné optometrista látszerészt.

A szakember szerint a napszemüvegek esetében nem a divat vagy az alacsony ár a legfontosabb, hanem, hogy valóban óvják meg a szemet a káros sugaraktól. Vásárláskor érdemes a szaküzleteket választani, ahol UV védelemmel ellátott, minőségi termékeket kínálnak a szakemberek.

- Sokan a sztárokon látott szemüvegeket részesítik előnyben, mások ragaszkodnak egy-egy bevált típushoz. A drogériákban, benzinkutaknál, piacon kapható olcsó napszemüvegek olykor diszkomfortérzetet, fejfájást, könnyezést váltanak ki, nem tanácsos „filléres” szépségeket választani, ha nap, mint nap viselni szeretnénk. Fontos tehát, hogy az egyéniségünkhöz illő, divatos napszemüveg valódi védelmet nyújtson egyik legérzékenyebb érzékszervünknek, a szemünknek!

Megvizsgáltathatja napszemüvegét, testékszerét!

Fogyasztóvédelmi majálist tart a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-alföldi Regionális Felügyelősége Nyíregyházi Kirendeltsége május 7-én, szerdán Nyíregyházán, a Korzó üzletház második emeletén. A fogyasztóvédelmi nyílt napon 10–14 óra között a hatóság ingyenesen bevizsgálja mindazon érdeklődők napszemüvegét, akik tudni szeretnék, hogy az mennyire szűri meg a káros ultraibolya-sugarakat.

Ugyancsak ingyenesek a bizsuk és testékszerek vizsgálatai is. A rendezvényen bemutatkozik a fogyasztóvédelem nyíregyházi kirendeltsége, a munkatársaktól a helyszínen tanácsadást is kérhetnek a délelőtt 10 órai nyitástól este hat óráig. A nyílt napon bemutatkozási lehetőséget kap a Megyei Békéltető Testület, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) helyi szervezete, a Megyei Nyugdíjas Szövetség fogyasztóvédelmi tagozata és a MUOSZ Újságírói Fogyasztóvédelmi Klub helyi képviselete. A kirendeltség a veszélyes termékekből egy kamarakiállítást is bemutat az érdeklődőknek – tudtuk meg Holló Jánosné kirendeltségvezetőtől.

Nem divatcikk

A hatalmas napszemüveg - amit sokan az első tél végi, mosolygósabb időben az orrukra biggyesztenek - nem divatcikk csupán. Nem úri huncutság a szalmakalap sem, sokkal inkább védőpajzs a bőrünknek. Szerencsére háborús övezetről szó sincs, támadó uv sugarakról viszont annál inkább. Sajnos sokmindenért magunkat okolhatjuk, hiszen a növekvő sugárzás az egyre inkább elvékonyodó ózonrétegnek köszönhető, amit pedig a korántsem eléggé környezettudatos magatartásával maga az ember tesz egyre sérülékenyebbé.

Nem emlékszem arra, hogy kisgyerekként korlátok között éltünk volna. Strandoltunk egy álló napon át, s ha otthon vakációztunk, akkor sem kellett 11 és délután 3 között a szobában kuksolnunk. Ma pedig .... Télen nem mehet ki a gyerek, mert hideg van. Tavasszal, mert fúj a szél. Ősszel mert esik az eső, és hát mégsem cuppoghat a sárban szegény. Nyáron pedig vigyázni kell az ultraibolya sugarak miatt. Szakemberek kimutatták, ha 1 százalékkal csökken a magaslégköri ózonkoncentráció, akkor 2 százalékkal erősödik a napsütés és fokozódik az UV-B sugárzás.

Ha 5 százalékkal erősödik az ibolyán túli sugárzás, 25 százalékkal növekszik a bőrrák valószínűsége. Egy prognózis szerint az előttünk álló fél évszázadban kétszázezer embernél okozhat halált a bőrrák és kétmillióval több vaksággal fenyegető szürkehályogos megbetegedésre lehet számítani. Vigyázzunk hát magunkra! Elsősorban azért, mert a szervezetünk nem felejt. Összegyűjti az évek során elszenvedett sérelmeit, s egyszer, lehet sok-sok év múlva megbosszulja magát. Óvatosan hát a nappal, a tavaszi is ártalmas lehet!

- Pók Viktória, Lefler György, Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!