Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.05. 15:19

Nehezebb volt a magyar érettségi, mint a korábbi években

<p>– Az általam megkérdezett diákok nagy része az érvelő szöveg elkészítését választotta, ennek a feladatnak azonban nem sok köze van az irodalomhoz – mondja a szaktanár a magyar irodalom tételek kapcsán. <dia width="900" height="700" alt="Nehezebb volt a magyar érettségi, mint a korábbi években 2008.05.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Nehezebb_volt_a_magyar__retts_gi__mint_a_ko/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Nehezebb volt a magyar érettségi, mint a korábbi években 2008.05.05." /></a></dia></p>

Középszinten Berzsenyi Dániel és Vas István verseinek összehasonlítása, Petelei István egy novellájának elemzése, s egy érvelő szöveg elkészítése közül választhattak az érettségizők, emelt szinten többek között József Attila egy verse szerepelt a hétfői magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségin. Emelt szinten a tesztsorban elsősorban a Nyugattal kapcsolatos feladatokat kellett megoldania a diákoknak, de írniuk kellett egy olvasói levelet is arról, hogy mekkora problémát jelent, ha egy települési újság elbulvárosodik.

Dr. Egriné Opauszky Eszter, a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola szaktanára szerint az idei tételsor nehezebb volt, mint a korábbi évek érettségi feladatai. – Petelei István a szakközépiskolákban nem szerepel a tananyagban, ettől függetlenül megoldható volt az elemzés, hiszen az évek során több olyan novellával is találkozhattak a diákok, melyek hasonló életérzéseket fogalmaznak meg.

Berzsenyi természetesen kötelező anyag, a megadott verse azonban nem, Vas István művészete pedig ismeretlen a diákok előtt, ám ebben az esetben is ugyanaz a helyzet, mint a novella-elemzésnél: nem megoldhatatlan a feladat. Az általam megkérdezett diákok nagy része nem ezeket, hanem az érvelő szöveg elkészítését választotta – hogy mennyire lesznek ezek valóban érvelések, az csak a javításkor derül ki, ám azt gondolom, ennek a feladatnak nem sok köze van az irodalomhoz.

Kicsit csalódottak vagyunk emiatt, de úgy tűnik, az utóbbi években ez már tendencia. Ettől függetlenül azt gondolom, mindenki megtalálta azt a feladatot, amelyiket meg tudta oldani.

Diákok az érettségiről

Az érvelést választottam, és bár elég nehéznek tartottam, sikerült bőven kifejteni. Nem készültem túl sokat az érettségire, de most úgy érzem, ennyi tanulás elég volt ahhoz, hogy eredményes legyen.
Markovics Andrea, Őr
Azt gondolom, a szövegértési feladat is, és az utána választható három téma mindegyike is túl nehéz volt. A műelemzést választottam, két oldalt írtam, s bízom benne, hogy sikerült. Jó érzés, hogy túl vagyok rajta.
Likvácsik Anita, Hodász
Nem volt nehéz a magyar, bár az írásbelin nem egészen olyan címeket kaptunk, mint amire – szerintem – sokan számítottak. Az érvelés nem igényelt mélyebb irodalmi tudást, míg a szövegértésnél a legnagyobb „ellenfél” az idő volt.
Virág Dániel, Nyírkarász
Szövegértésből könnyebbre számítottam, szövegalkotásból két oldalt írtam három helyett. Nem volt ismerős a novella, melyet elemztem, de mindent megtettem.

Berencsi Gyula, Ibrány
Nehéz volt a szövegértési feladat. A novella nem tetszett, inkább az érvelés mellett döntöttem Ancsel Éva egyik műve alapján. Ügyeltem a helyesírásra is.

Panyiczki István, Tiszatelek

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!