Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.13. 17:04

Milliókat adhatunk - ha szegények vagyunk is

<p>Nyíregyháza - Tavaly 14,4 milliárd forint gyűlt össze az állampolgárok által felajánlható személyi-jövedelemadó 1 százalékokból. A legkevesebb 470 forint volt, de volt akinek 490 millió jött össze az állampolgárok adójának századrészéből.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-korkerdes-ado-adozas-1-szazalek-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:40: „D” lap – az 1 százalékok inváziója

A magánszemélyek 2008. május 20-ig rendelkezhetnek a befizetett éves személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról. A beérkezett rendelkező nyilatkozatok feldolgozása folyamatos, a civil szervezeteket az adóhatóság legkésőbb 2008. szeptember 1-jéig felhívja a törvényi feltételek igazolására, és egyidejűleg tájékoztatja azon összeg nagyságáról, amelyet részükre a feltételek sikeres igazolása esetén 2008 októberétől utal ki – tájékoztatta lapunkat a felajánlások továbbításának módjáról dr. Tóth Gábor György, az APEH Észak-ALföldi Regionális Igazgatóságának sajtóreferense.
Mint elmondta: az alapítványok, egyesületek (társadalmi szervezetek) abban az esetben lehetnek kedvezményezettek, amennyiben a bíróság 2006. január 1. előtt jogerősen nyilvántartásba vette őket. Az adóhatóság internetes honlapján (www.apeh.hu) tájékoztatást ad a kedvezményezettek nevéről, adószámáról, technikai számáról, székhelyéről, az adott évi rendelkezések egyes kedvezményezetteket megillető együttes összegéről és az érvényesen rendelkezők számáról. A bevallási nyomtatvány részeként, a „D” lapon lehet a legegyszerűbben rendelkezni az 1+1 százalékról, de személyesen, postán és elektronikus úton is megoldható ez a művelet.

13:10: A keveset is meg kell becsülni...

- Tavaly még a félmillió forintot sem érte el a személyi jövedelemadó 1%-ból befolyó támogatások összege az egyesületnél – mondta el lapunknak Balogh Zoltánné, a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Mozgássérültek Egyesületének elnöke.

A vezető elkeserítőnek tartja, hogy lényegében erre a folyamatosan csökkenő támogatásra van bízva az egyesület léte.

– Körülményesnek tartjuk az adakozás ilyen módját: papírokat kell kitölteni, számlaszámot kell megadni, az 1%-ot felajaánló sokszor a bőség zavarával küzd, hiszen maga sem tudja, melyik egyesületnek adja egy százalékát a sok közül – tette hozzá. Az elnök már annak is örülne, ha az egymilliós „álomhatárt” elérnék. – Ezt a pénzt érdekvédelmi munkára és gyermekek táboroztatására fordítjuk majd, szeretnénk programokat, kirándulásokat szervezni nekik, de a szponzorokat is várjuk, akik tudnak ebben segíteni. Reklámra nincs pénzük, az anyagi juttatásokon kívül csak a társadalmi munkára, segítségre számíthatnak. – Azonban még ez sem elég: sokan elfelejtik, hogy mindenkit érhet egy baleset, ekkor pedig jól jön a bajban bármilyen segítség – mondta. Balogh Zoltánné szerint kevés ugyan a pénz, de ezt a keveset is nagyon meg kell becsülni.

10:50: Egy fillérünkbe sem kerül, mégis 10 adózóból csupán 4 él a jogával, hogy nyilatkozzon arról, kinek adja támogatásként adója egy részét. Hazánkban több mint 27 ezer alapítvány és civil szervezet szeretne még több pénzhez jutni, ezért ezekben a napokban arról próbálnak minket meggyőzni, ők a leginkább érdemesek a támogatásunkra.

Annak járunk utána, kinek mit jelent az 1 százalék, mire fordítják a befolyt összeget az alapítványok, az adóhatóság szakemberét és az utca emberét is megkérdezzük a témáról.

Kapcsolódó cikkek:

  • Mennyi marad a zsebben nálunk és náluk?
    Ha valaki ma Magyarországon havi 1000 eurót (hozzávetőleg 250 ezer forintot) keres bruttóban, abból a levonások után 572 eurót (azaz 143 ezer forintot) vihet haza. Vagyis hazánkban a nettó fizetés a bruttónak 57,2 százaléka...

  • Nyakunkon a személyi jövedelemadó bevallás
    Az adózók nagy része idén is három személyi jövedelemadó bevallási lehetőség közül választhat: maga készíti el bevallását, felkéri erre munkáltatóját vagy az adóhatóságot.

  • Adóbevallás: amit gyakran elszúrunk
    Amikor valaki visszaigényel adót, fel kell tüntetnie, hogy pontosan mekkora összegről van szó, hová kéri folyósítani, illetve nyilatkozni arról, hogy az illetőnek köztartozása nincs... 

- Pók Viktória, Varró Zsolt, Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!