Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.28. 11:08

Legalább egy év még kell az átállásra

<p>Nyíregyháza - Az SPS, vagyis az összevont gazdaságtámogatási rendszer 2009 január 1-jei bevezetésének elhalasztását kéri a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől három agrár-érdekképviselet. <A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/egy-ev-meg-kell-az-atallasra/cn/szon-news-km_01-20080528-105329"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Az összevont gazdaságtámogatási rendszer, az SPS 2009. évre tervezett bevezetésének legalább egy évvel történő elhalasztását javasolják az AGRYA, a MEGOSZ és a HANGYA szervezetek. A három agrár-érdekképviselet levélben fordult ezügyben a földművelésügyi és vidékfejklesztési miniszterhez.

A szervezetek egyike sem ellenezte korábban az SPS bevezetését, mert mint az AGRYA, azaz a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének Észak-alföldi szervezetében társelnök Szakács Roland lapunkat tájékoztatta, felelősen dolgozó érdekképviselet nem utasíthat el egy, az EU tagságunkból adódó kötelező váltást. „Nem voltunk ugyanakkor arról meggyőzve, hogy szükséges már a 2011. évi kötelező áttérés előtt váltani, de a szakmai együttműködés tartalmi elemeként igyekeztük a döntést támogatni, javítani „ – teszi hozzá Szakács.

Az Európai Bizottság által közelmúltban nyilvánosságra hozott jogszabály tervezetek – melyek az új tagoknak lehetővé teszi az eddgi alkalmazott egyszerűsített területalapú támogatási rendszer, a SAPS tovább alkalmazását – vadonatúj helyzetet teremtettek az SPS magyarországi bevezetésével kapcsolatosan is. Ezzel megszűnt az egyetlen külső, jogszabályból fakadó kényszer az áttérésre. Lehetőségünk van tehát arra, hogy kizárólag a magyar agrárérdekek figyelembe vételével újra értékeljük a kialakult helyzetet és benne az SPS bevezetésének kérdését is.

Az így megnyert időben lehetőségünk lenne végre az eddig meg nem történt nyilvános szakmai egyeztetések lefolytatásáraz. Ennek részeként elkészíthetőek azok, a jelenleg hiányzó hatástanulmányok, amelyek bemutatják a magyar mezőgazdaság pozíciót 2013-ig a SAPS és a tervezett SPS alkalmazása esetén. Ezekből láthatóvá válna, mit nyerünk, s mit veszítünk az átállással. Ha pedig az egyértelműen csak előnyöket jelent, akkor a változás mögé lehet felsorakoztatni azt a gazdatársadalmat, amelynek jelenleg a döntő része – a családi, egyéni gazdálkodók – erősen kételkedik az átállás szükségességében – tartalmazza egyebek mellett a Gráf Józsefhez elküldöt levél.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!