Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.07. 13:29

Kiállítás Hajdu János képeiből Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban 2008. május 05-én kiállítás nyílt Hajdu János képző- és iparművész alkotásaiból. <dia width="900" height="700" alt="Kiállítás Hajdu János képeiből Nyíregyházán 2008.05.07."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ki_ll_t_s_Hajdu_J_nos_k_peib__337_l_Ny_regy/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kiállítás Hajdu János képeiből Nyíregyházán 2008.05.07." /></a></dia></p>

A könyvtár zsúfolásig megtelt kiállító termében pontban 16:00 órakor lépett a mikrofon elé a tárlat megnyitóján Dr. Bihari Albertné igazgató helyettes aki többek között elmondta:

– Intézményünk évtizedek óta fontos missziójának tartja, hogy az irodalomnépszerűsítés mellett a társművészetek (zene, képzőművészet) alkotóinak is bemutatkozási lehetőséget teremtsen. A paletta igen széles. Mutatkoztak már be megyén kívüli alkotók (Simon M. Veronika), határon túli alkotók (szlovák naiv festők), de kiemelt figyelemmel a helyi, Nyíregyházán és a megyében alkotó amatőr és profi művészek felé fordulunk. A közelmúltban rendeztünk kiállítást Gábor István festményeiből, Petrusák János tájképeiből, az Átutazók Művészeti Egyesület munkáiból, Kádas Kati festményeiből.

A rövid bevezető után a konferanszié bemutatta Hajdu János életútját, majd közvetlen szavakkal így beszélt az alkotóról:

Hajdu János nem hivatásos festő, nem tagja a Képzőművészeti Alapnak. - csak gyönyörűen fest. Hajdu Jánosban egy rendkívül szerény embert ismertem meg, aki nem bízva abban, hogy a festményei kiállításra érdemesek- arra invitált, hogy nézzem meg azokat. A művész lakásán egy kis galéria fogadott, s arra gondoltam, hogy mily nagyszerű érzés lehet saját alkotásokkal körülvéve élni. Amikor nézegettem a képeit az jutott eszembe, hogy az alkotó szeret élni, érdekli a körülötte zajló világ, melyre szeretettel figyel észreveszi a hétköznapi csodákat.

– A képeiről az életöröm, ember szeretete, a család, a családi ünnepek tisztelete (első születésnap) a gyerekek, az unokák szeretete sugárzik.

Szereti az utazást, szereti felfedezni a természet szépségeit, leginkább a szabolcsi, a szatmári és a sóstói táj szépségei ihlették meg. A csendéletei kiegyensúlyozottságról, harmóniára való törekvésről, a nyugalom iránti vágyról árulkodnak.

– Férfi portréi rendkívül szuggesztívek, szemet gyönyörködtetőek. A mitológia is megjelenik képein. Az élénk, harsány színek a festő optimizmusát sugallják.

Romain Rolland mondta: A művész igazi hitvallása: eljuttatni a fényt az emberi szív mélyére. Hajdu Jánosnak ez sikerült! Úgy hiszem, hogy Hajdu János képei beszédesek, a képek önmagukért beszélnek.

Az igazgató helyettes közvetlen szavait követően az érdeklődők megtekintették a közel harminc festményből álló kiállítást.

A tárlat megnyitóján a művészet iránt érdeklődő városlakók mellett ott voltak az amatőr festőművész volt kollégái is a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság valamint a nyíregyházi tűzoltóság állományából.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!