Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.09. 07:28

Keserédes lett az ajándék

<p>Nyíregyháza - Egyik szemem sírt, a másik, pedig nevetett. Sírt azért, amiért ezt az embert így megbüntették, és elviszi "jó hírünket" hazájába, ahol egyébként is ,,szeretik" a magyarokat-írta olvasónk.</p>

Olvastam a keddi újságban, hogy egy német állampolgárságú férfit megbüntettek a VÁM-nál, mert nem zárjegyes italt találtak nála - kezdte levelét Takács Eszter. - Előre bocsátom, törvénytisztelő ember vagyok, és még csak 1 doboz cigit sem hoztam át soha Ukrajnából. A cikket olvasva azonban égnek állt a hajam, és egyik szemem sírt, a másik, pedig nevetett.

Sírt azért, amiért ezt az embert így megbüntették, és elviszi "jó hírünket" hazájába, ahol egyébként is szeretik a magyarokat. Másik szemem nevetett örömömben, hogy ilyen szolgálatkész, precíz vámosaink vannak. DE! Tisztelt Uraim! Az a férfi nem kereskedelmi mennyiségű alkoholt hozott át a határon, hanem csak annyit, amennyit otthonában szeretett volna elfogyasztani, esetleg barátaival megosztani.

Mégpedig azért, mert esetleg hazai ízekre emlékeztette, ugyanis azt az üveg pálinkát kaphatta otthon maradt családjától, barátjától. Vagy úgy ítélték meg vámosaink, hogy naponta jön-megy ez a német Úr, és minden alkalomkor hoz 1 liter pálinkát? Azt is könnyen kitalálhatjuk, hogy a zárjegyes ital, már közel sem olyan kedves, mint amit csak úgy ajándékba kapunk.

Elhiszem, hogy jogilag ez az ember vétkezett, de nem lehetett volna egy figyelmeztetéssel lerendezni a dolgot? Rögtön 30 ezer forintnál kezdeni? Nem lehetett volna toleránsnak, elnézőnek lenni, és emberségesen elintézni ezt az ügyet? Feltételezem, ennek még lesz nyoma a német újságokban is, mert ez egy nem hétköznapi eset volt! Egyetértek azzal, hogy tartsuk be a szabályokat, de lehetne valami lojális megoldást találni mindenre.

Egyébként, ha már a paragrafusoknál, devizabűntényeknél tartunk! Sosem tudom megérteni, hogy még a Dunántúlon is árulják az ukrán cigarettát, az vajon hogyan csúszik át a "résen"? Ők nem állnak oda a VÁM -osok elé, hogy ennyi dugi cigink van. Nem úgy, mint ez az ember, aki becsületesen fel mert vállalni 1 üveg zárjegy nélküli szeszes italt, mert álmában sem gondolta azt, hogy ekkorát sért vele a paragrafusokban leírtak ellen - osztotta meg lapunkkal véleményét Eszter.

Előzmények:

  • Harmincezer forint bírság 1 liter pálinkáért
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!