Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.21. 06:09

Három(millió) az igazság?

<p>Hamis politikai nosztalgia lenne felemlegetni, hogy Magyarországon jó húsz évvel ezelőtt 10 millió sertést neveltek fel és értékesítettek, s ez háromszor volt több, mint amennyit itthon megettünk.&#160;<strong>Nyéki Zsolt jegyzete<strong></strong></strong></p>

Ma már pontosan tudjuk, hogy az államvezetők, pontosabban egyeduralkodó pártok közötti üzletelés hatalmi, s nem piaci alapokon nyugszik. A szám a termelési lehetőségeket nézve mégis megtorpanásra késztet, főleg úgy, hogy most már a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség küszöbére süllyedtünk. Ha a 3 millióról tovább csökken a sertésállomány, végérvényesen átveheti a helyet a ki tudja, milyen eredetű termék a hazai boltokban – ahová az ágazat munka nélkül maradt dolgozói mehetnek elkölteni segélyeiket. Nagy különbség.

Emelkedik a hús ára, s ez persze nem jó a mai magyar bérek szorításában élő átlagpolgárnak. Ugyanakkor ha Magyarországon nem lehet gazdaságosan sertést tartani, akkor ezt a terepet is teljesen átadjuk a külföldieknek. Ha egy ágazatban nem lehet nyereséget elérni, hiába nyitják meg az uniós pályázatokat is, veszteségre senki nem vesz fel fejlesztési támogatást. Fejlesztés nélkül pedig ugyebár soha nem érjük utol az egyébként is versenyelőnyben lévő nyugat termelőket – Heller óta ismerjük a 22-es csapdája őrjítő kilátástalanságát, de talán ez még nem a vég ideje.

Kapcsolódó cikkek:

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!