Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.18. 15:19

Hol tart most az egészségügyi reform?

<p>Nyíregyháza - Úgy gondolom, nem baj, hogy verseny, s üzlet lett ez is, s nem más dönti el, számunkra melyik orvos vagy gyógyszerész a leginkább szimpatikus. Nem volt európai megoldás a régi rendszer.</p>

Tavaszköszöntő életmódnapot tartottak szombaton Nyíregyházán a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakközépiskolában.

A rendezvényt Deme Dóra, a szociális iroda vezetője nyitotta meg. A népes közönség a Görög Katolikus Általános Iskola tavaszköszöntő műsora után - az ütősegyüttes produkciója valódi unikumnak számított - érdekes előadások hangzottak el az egészségről, betegségről, a megelőzésről, s az élelmiszerek preventív szerepéről.

Halász Zoltán, a Westsik iskola igazgatója arról szólt, küldetésüknek érzik az ilyesfajta programok felkarolását, s azt szeretnék, ha az intézmény - ami három esztendeje költözött Örökösföldre - nem csak 600 tanuló otthona lenne, hanem a lakótelepen élők a városlakók is gyakori látogatók lennének az iskolában.

 

Felügyelet a betegekért

A reform fontos hozadéka az egészségbiztosítási felügyelet felállítása volt, ami tényleg a betegek érdekét védi, probléma esetén mindenki ide fordulhat panaszával. A többiztosítós rendszerről szóló törvényt viszont most hatályon kívül helyezték. A jelenlegi rendszerben a megyei pénztárak is hozzájárulhatnának a javuláshoz, ha a többiztosítóknak szánt jogosítványokat megkaphatnák - tájékoztatta a hallgatóságot dr. Pataki László.

 

Hol tart a reform?

Dr. Pataki László, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megyei igazgatója az egészségügyi reform jelenlegi helyzetéről beszélt. Elmondta, a tudomány mai állása szerint az élelmiszeripar is gyógyíthat, hiszen a betegségek megelőzésében az életmód is komoly szerepet játszik. Az egészségügyi ellátórendszer szerepe ehhez képest elenyésző, mindössze 11 százalékban felel a lakosság egészségéért.

- Az oly sokat emlegetett egészségügyi reform nem most, hanem a 80-as évek elején elkezdődött - folytatta. Reformjellegű lépés volt a háziorvosi praxisok privatizációja, s a patikák magánkézbe adása is. Úgy gondolom, nem baj, hogy verseny, s üzlet lett ez is, s nem más dönti el, számunkra melyik orvos vagy gyógyszerész a leginkább szimpatikus. Nem volt európai megoldás a régi rendszer, amikor csak ahhoz a doktorhoz mehettünk, ahová körzet szerint tartoztunk.

- A jelenlegi reform része a gyógyszergazdaságossági törvény, ami azt szolgálja, hogy lejjebb szorítsuk a gyógyszerekre fordított pénzeket, ami az előző ciklusban mintegy 350 milliárd forintot tett ki. Ez az összeg ráadásul évről-évre emelkedett, ami sajnos nem járt együtt a lakosság egészségének ilyen mértékű javulásával. Most a tárca arra kötelezi az orvosokat, hogy a palettáról a leginkább hatásos mellett a legolcsóbb szert írják fel a betegeknek.

Kórház helyett otthon

A reform fontos része az ellátórendszer átalakítása. A cél az, hogy minél kevesebben feküdjenek kórházba, hiszen ez kerül a legtöbbe az államnak - ezért történt az ágyszámcsökkentés is. Azt akarják elérni, hogy akit lehet, az alapellátásban a háziorvosok, vagy pedig járóbeteg-szakellátás keretében gyógyítsanak meg, s tényleg csak indokolt esetben kelljen bárkit is kórházban kezelni.

Ehhez persze kiválóan felszerelt praxisok kellenek, amihez persze elengedhetetlen a háziorvosok megfelelő finanszírozása. A járóbeteg-szakellátás úgy javulhat, ha kistérségenként lesz egy szakellátó egység, - megyénkben 11 a kistérségek száma - így egy laborvizsgálat miatt senkinek nem kellene a megyeszékhelyre beutaznia, s ott egy teljes napot eltöltenie a vizsgálatok miatt. Az egyszerűbb beavatkozásokat a tervek szerint egynapos sebészet keretében végzik majd, amikor a műtét után 2-3 órás megfigyelést követően otthonában lábadozhat a beteg.

Horváth Ágnes: folytatódik az egészségügyi reform
A népszavazás eredményétől függetlenül folytatódik az egészségügyi reform.

Egészségügyi reform: kasszasiker
Az egészségügy három fő tényezője közül a reformkorszak egy éve után a társadalombiztosítás érezheti magát győztesnek - írja a Népszabadság.

- Pók Viktória -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!